1
Przejdź do strony:
» Rozwod i podzial majatku... PROSZE O POMOC...
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Prawo cywilne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

18:18 25-01-2012
Witam... Mam do Was ogromna prosbę... Prosilbym o kazda odpowiedz ktora moglaby mi w jakikolwiek sposob pomoc... Z gory dziekuje...

Oto moja sytuacja...

Zlozylam wlasnie pozew o rozwod... W zwiazku bylismy od 7 lat... Mam jednak pytania dotyczace podzialu majatku...

Moje pierwsze pytanie jest takie.. Czy sprawe o podzial majatku trzeba zlozyc dopiero po zakonczeniu sprawy o rozwod i czy ma na nia wplyw, orzeczenie sadu o winie jednej ze stron ??

No i drugie, wazniejsze...

W momencie narzeczeństwa mieszkaliśmy u mamy w starym mieszkaniu. Jak się pobraliśmy dalej mieszkalismy razem.
Po około 2 latach mama zdecydowała, że daruje mi to mieszkanie(wartość przedmiotu darowizny określony został na 265 tysiecy złotych) , a ja to mieszkanie sprzedałam i kupiłam to w którym obecnie mieszkam.Kupilismy to mieszkanie na zasadzie współwłasności w częściach ułamkowych, gdzie 1/10 część jest meża, 1/10 mamy i 8/10 moja. Jest w akcie notarialnym kupna tego mieszkania że kupujemy to mieszkanie jako małżonkowie z majatków osobistych, z tym że ja na zasadzie surogacji. Cena mieszkania 305 tyś zł. Kredyt na 25 lat 100 tyś złotych. Spłacone 5 lat.

Mąż nie miał wkładu własnego, jedynie współbrał kredyt na 100 tyś zł na 3 osoby wypisany.

Pytanie drugie.... w jaki sposób bedzie określana suma spłacenia męża, jego 1/10 części mieszkania gdy złoże wniosek o zniesienie, spłacenie tej 1/10 cześci.

Pytanie trzecie ... Na jakich zasadach sąd rozdziela oszczędnosci ktore były wpłacane przez męża ze wspolnych oszczednosci. Ja nie mam informacji jaka tam jest suma i jaka byla jeżeli on zablokował mi mozliwość wyciągu z konta oszczędnościowego, to w jaki sposób i od jakiej kwoty sąd decyduje o podziale.

Pytanie czwarte ...Czy takie rzeczy wpólne jak: obraz kupiony przeze mnie czy meble do sypialni jeżeli sąd przyzna jemu to ja w jakiś sposób mogę je jeszcze odzyskać?

Pytanie piate ... Czy w momencie spłacenia jego części współwłasności mieszkania bede mogła z mama sprzedac to mieszkanie czy jeszcze mąż musi wyrażać na to zgode czy w jakis inny sposób ma na to wpływ? Czy to zależy od tego czy to bedzie rozwód z mojej, jego czy bez orzekania o winie? Gdzie moje mieszkanie jest darowizną na zasadzie surogacji, gdzie współwłasność jest jednak ułamkowa.

Dodam ze zarobki mojego meza to okolo 3000 zl, zas moje okolo 1500zl, no i to ze z moich pieniedzy placone byly prawie wszystkie oplaty, zas maz tylko oplaty rzedu 200 zl i wydatki na jedzenie....

Przepraszam za taki potok slow, ale naprawde nie stac mnie na prawnika, a potrzebuje bardzo tych informacji...
Z gory serdecznie dziekuje i serdecznie pozdrawiam...
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

22:22 26-01-2012
Prosze o jakakolwiek pomoc, dotyczaca tej sprawy... Naprawde bardzo mi na tym zalezy...
odpowiedz

linki
reklamowe

~Alina
10.0.*.*

11:11 09-02-2012
Najprosztszym rozwiązaniem jest próba dogadania się z małżonkiem. Jeżeli sami podzielicie majątek będzie to dużo szybsze i będzie mniej kosztowało.
odpowiedz

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02Inaf789
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02Inaf789
Dołącz do naszego grona