Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | kw02 | ja_jagienka | barszym |

witam:)...jak kazda (prawie)osoba na tym forum, mam problem z rozwodem:(...moj problem polega na tym: prawie 15 lat temu wzielam slub cywilny w polsce, po slubie zamieszkalismy w niemczech, tutaj urodzily sie takze dzieci.Od prawie 5 lat jestem w separacji,ktora zlozylam w sadzie w niemczech.Niestety do rozwodu nie doszlo, poniewaz moj byly maz "zniknol"...Dowiedzialam sie gdzie przebywa, zglosilam to do urzedow ale niestety nie odbieral listow wysylanych na ten adres...Po prawie 2 latach nagle zadzwonil i poinformowal mnie ze jest w polsce zlozona sprawa rozwodowa i ma nadzieje ze przyjade na nia(byla za dwa dni)...Ja niestety niedostalam zadnego pisma z polskiego sadu,pomyslalam ze moj byly maz mnie oklamal...Przeciez nie bede jechac 1000 km, poniewaz on zadzwonil...Po okolo pol roku, zadzwonil do mnie moj brat(zamieszkaly w polsce)ze dostal pismo z sadu z zapytaniem o moj adres...Zadzwonilam do polski-do sadu i po bardzo niemilym potraktowaniu przez urzedniczke, dowiedzialam sie ze mialam juz 9 spraw w sadzie i na zadna sie nie stawilam!!!ja nic nie wiedzialam o tych sprawach!!!nie dostalam zadnego-zadnego pisma z polski!!! Teraz niewiem co mam robic???niestac mnie adwokata w polsce...Niewiem co mam robic...Ja chcialabym byc juz w koncu po rozwodzie...Pozdrawiam | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Po prostu stawić się na kolejnej sprawie. Podać w sądzie swój adres do korespondencji w Polsce albo wyznaczyć zaufaną osobę w Polsce jako pełnomocnika do doręczeń. Do sądu należy wziąć potwierdzenie zameldowania/ zamieszkiwania na stałe w Niemczech.
---------------------Może Pani wystąpić o pełnomocnika z urzędu, jeśli uzasadnia to Pani sytuacja majątkowa. Pozdrawiam. Michał PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości. | ||
linki reklamowe | |
Dzein dobry:)dziekuje bardzo za porade.Niestety nadal niewiem co mam robic, nie stac mnie na wyjazd do Polski, po za tym nie mam z kim zostawic dzieci na czas mojego wyjazdu, poniewaz musialabym jechac w tygodniu...Niechcialabym nikogo "trudzic"moimi sprawami , sad w Polsce ma moj adres w niemczech...Mam jeszcze jedno pytanie: czy jest mozliwe ze dostalabym rozwod takze bez mojej obecnosci??czy musze miec pelnomocnika??w jaki sposob mam go znalesc w Polsce??gdzie mam sie zglosic??? Dziekuje i pozdrwaiam... | |||
Elementem koniecznym postępowania dowodowego w sprawie o rozwód jest przesłuchanie stron. Pani jest stroną i musi być przesłuchana. Pani pełnomocnik nawet gdyby go Pani wyznaczyła nie może Pani w tym wyręczyć.
---------------------Pozdrawiam. Michał PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości. | ||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISÓW |