Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | kw02 | Inaf789 |

~gość 77.115.*.* |
Witam, Czytałam wiele postów na forum i nigdzie nie znalazłam podobnego problemu, stąd nowy wątek. Mam córkę (19-letnią, studia dzienne), na którą jej ojciec obowiązany jest płacić alimenty. Ojciec nigdy nie łożył na nią,nigdy też pomimo wielu moich próśb nie chciał widywać się z nią-alimenty dostawałam od FA. W momencie gdy córka osiągnęła pełnoletność, sama złożyła do FA wniosek o alimenty i teraz dostaje je na swoje konto. Złożyła też do sądu pozew o podwyższenie alimentów, które sąd jej podwyższył do kwoty 500 zł. I tu mam problem, bo ojciec mimo że powinien płacić przez komornika już 2-krotnie wpłacił na moje konto (choć nie wiem skąd miał nr. konta) kwotę 300 zł tytułem alimentów, nie określając jednak za jaki to miesiąc. Wiem, wiem, że jeżeli zgłosi się to do FA to oni pomniejszą o tę kwotę alimenty wypłacane mojej córce. Ale moje pytanie jest inne, a w zasadzie kilka pytań: 1. Czy mogę tę wpłatę potraktować jako zaległe alimenty (winien jest mi ponad 20 tys.-uzbierało się przez kilka lat), skoro córka jest już pełnoletnia i to jej powinien-jeśli już-wpłacać na konto pieniądze. 2. Jeżeli wpłacił mi, to czy córka będzie miała jakieś problemy w FA z tytułu niezgłoszenia tego faktu? (przecież to nie ona otrzymała pieniądze a poniekąd osoba trzecia) I proszę nie brać mnie tu za jakąś pazerną babę, bo skoro jest on mi winien tyle pieniędzy, to choć trochę chciałabym móc odzyskać. 3. I wreszcie, jeżeli moja córka nie poniesie konsekwencji niezgłoszenia faktu, iż to na moje konto wysłał pieniądze, to czy ja mogę uznać to jako spłatę zaległego długu?(w tytule przelewu było: ALIMENTY) 4. Czy może lepiej zwrócić ojcu pełną kwotę-obawiam się że chce doprowadzić do tego żeby FA przestał córce płacić, co spowoduje, że jego dług wobec państwa nie będzie rósł, a on wpłacając niepełną kwotę, lub raz na 2-3 miesiące będzie kryty przed komornikiem że niby to stara się wpłacać ile może. Tym samym uniemożliwi córce ponowne pobieranie alimentów z FA, a wszyscy dobrze wiemy jak wygląda ściągalność alimentów na własną rękę (nie dość że trzeba się latami po sądach ciągać, to jeszcze jak się ma już wyrok, komornik ma gdzieś ściągnięcie długu) | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
~gość 89.73.*.* |
na pewno powinas to zglosic do komornika jak u niego jes egzekucja i nie wiem czy nie powinas wplacic tych pieniedza do komornika,a on ci je przesle oczywiscie zmniejszone o koszty egzekucji i zmiejszone o ten dlug ktory on ma wzgledem alimentow na pewno nie mozesz je zostawic dla siebie jak jest napisane alimenty, | ||
linki reklamowe | |
~gość 77.115.*.* |
Oczywiście skoro jest napisane, że to alimenty, to nie mogę tego tak zostawić. Jednak wiem też, że w momencie osiągnięcia pełnoletności dziecka alimenty mają być płacone właśnie dziecku (chyba że ja będę miała pełnomocnictwo od dziecka, czego nie mam). Jest też art.452 Kodeksu Cywilnego "jeżeli świadczenie zostało spełnione do rąk osoby nieuprawnionej do jego przyjęcia, a przyjęcie świadczenia nie zostało potwierdzone przez wierzyciela (znaczy moją córkę), dłużnik jest zwolniony w takim zakresie, w jakim wierzyciel ze świadczenia skorzystał" Zatem czy moja córka będzie miała problemy w FA, że niby to pobierała podwójnie alimenty? (przecież tak naprawdę nie ona dostała pieniądze, a ja).Więc jeśli ja zaliczę to na poczet zaległych alimentów czy na niej ciąży jakaś odpowiedzialność? Przecież ona nie skorzysta z tego świadczenia. Nie chciałabym, żeby ona miała jakieś problemy z tego tytułu. | ||
Proszę więc zgłosic komornikowi, iż tyle to a tyle pieniążków dłużnik wpłacił bezpośrednio Pani. Pozdrawiam duke | ||
~zniecierpliwiony 77.255.*.* |
""""" Mam córkę (19-letnią, studia dzienne), na którą jej ojciec obowiązany jest płacić alimenty.""""" A na jakiej podstawie prawnej ma taki obowiązek???? | ||
~gość 77.115.*.* |
A na podstawie wyroku sądu. | ||
Art. 133 par.3 Kodeksu Rodzinnego. | ||
linki reklamowe | |
~gość 83.27.*.* |
Jak sąd zadecyduje , że art. 133 par.3 Kodeksu Rodzinnego ma w tym przypadku zastosowanie to wtedy nie będzie alimentów ale jak widać żaden z "tatusiów" posiłkujących się tym art. nic nie może wskórać, jak widać możesz sobie go wsadzić głęboko ... płacz i płać... | ||
Żadna decyzja sądu nie zmieni treści art.133 par.3 Kodeksu Rodzinnego. """"Rodzice mogą się uchylić ...."""" | ||
~gość 77.115.*.* |
Otóż Panie "zniecierpliwiony 77.255.*.*" art.133 par.3 krio stanowi następująco: "Rodzice mogą uchylić się od świadczeń alimentacyjnych względem dziecka pełnoletniego jeżeli są one połączone z nadmiernym dla nich uszczerbkiem lub jeżeli dziecko nie dokłada starań w celu uzyskania możliwości samodzielnego utrzymania się" Pytanie moje więc: na jakiej podstawie wnioskuje Pan, że moje dziecko nie dokłada owych starań, czy też obowiązek alimentacji jest nadmiernym uszczerbkiem dla ojca dziecka? Czytałam wiele Pańskich postów i w każdym z nich krytykuje Pan kobiety, które zostały same z problemami i szukają informacji, pomocy. Jeżeli kobieta z jednej pensji utrzymuje siebie i dzieci to jest ok, ale jeżeli chce wywalczyć coś więcej dla dziecka żeby ono miało lepsze, godniejsze życie to już nie??? Naprawdę szkoda mi Pana i tego Pańskiego ograniczonego, wąskotorowego patrzenia na świat. Swoją drogą przecież ojciec dziecka może podać do sądu o zniesienie obowiązku alimentacyjnego. Nikt mu tego nie broni. On dobrze zna swoje prawa. Póki co obowiązek ten jest i niestety musi się z niego wywiązywać czy to się Panu, Panie "zniecierpliwiony" podoba czy nie. | ||
| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |