1
Przejdź do strony:
» Zapytanie o treść
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Prawo podatkowe
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:
~maxi
46.113.*.*

18:16 29-01-2012
Witam,
mój syn dostał wezwanie do US z artykułu 3624 kks...o ile dobrze mi podał numer.Niestety w necie nic nie mogę znależć - czego może dotyczyć ten paragraf ?

pozdr
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

22:03 29-01-2012
~maxi napisal(a): Witam,
mój syn dostał wezwanie do US z artykułu 3624 kks...o ile dobrze mi podał numer.Niestety w necie nic nie mogę znależć - czego może dotyczyć ten paragraf ?

pozdr

nie w kks (kodeks karny skarbowy) art. 3624.

Być może chodziło o to:
Art. 36. § 1. Stosując nadzwyczajne złagodzenie kary, sąd może:
1) wymierzyć karę ograniczenia wolności, jeżeli przestępstwo skarbowe jest zagrożone karą pozbawienia wolności; przepis art. 26 § 2 stosuje się;
2) odstąpić od wymierzenia kary i orzec środek karny wymieniony w art. 22 § 2 pkt 2-6;
3) odstąpić od wymierzenia środka karnego, chociażby jego orzeczenie było obowiązkowe; przepis art. 19 § 3 zdanie drugie stosuje się.
§ 2. Jeżeli w związku z przestępstwem skarbowym nastąpiło uszczuplenie należności publicznoprawnej i przed wydaniem wyroku wymagalna należność została w całości uiszczona, nadzwyczajne złagodzenie kary może polegać na orzeczeniu tylko kary grzywny w wysokości nieprzekraczającej połowy górnej granicy ustawowego zagrożenia przewidzianego za przypisane przestępstwo skarbowe, co nie stoi na przeszkodzie orzeczeniu środków karnych wymienionych w art. 22 § 2 pkt 2-6, przewidzianych za to przestępstwo.
§ 3. Sąd stosuje nadzwyczajne złagodzenie kary, a nawet może warunkowo zawiesić jej wykonanie w stosunku do sprawcy współdziałającego z inną osobą lub osobami w popełnieniu przestępstwa skarbowego, jeżeli ujawnił przed organem postępowania przygotowawczego wszystkie istotne informacje dotyczące tych osób oraz okoliczności jego popełnienia.
§ 4. Przepisu § 3 nie stosuje się, jeżeli sprawca:
1) wezwany do złożenia wyjaśnień lub zeznań, nie potwierdził w postępowaniu w sprawie o przestępstwo skarbowe ujawnionych przez siebie informacji;
2) kierował wykonaniem ujawnionego przestępstwa skarbowego;
3) wykorzystując uzależnienie innej osoby od siebie, polecił jej wykonanie ujawnionego przestępstwa skarbowego;
4) nakłaniał inną osobę do popełnienia przestępstwa skarbowego w celu skierowania przeciwko niej postępowania o ten czyn zabroniony.
§ 5. Warunkowego zawieszenia wykonania kary, o którym mowa w § 3, nie stosuje się także do sprawcy określonego w art. 37 § 1 pkt 2 i 5.

Proszę dopytać syna.

pozdrawiam
a.r.
---------------------
www.prawnicy-nieruchomosci.pl
tel. 535 999 714

AIM Nieruchomości Kancelaria Prawna to zespół ekspertów prawa obrotu nieruchomościami, prawników z wieloletnim stażem w renomowanych kancelariach notarialnych i adwokackich.
Świadczymy usługi w zakresie doradztwa prawnego przy przygotowywaniu i przeprowadzaniu wszelkich transakcji oraz sporów sądowych mających za przedmiot nieruchomości.
Zapraszamy do współpracy!
odpowiedz

linki
reklamowe

~maxi
109.243.*.*

00:40 30-01-2012
Witam,

ocz\ywiście syn pomylił się - to było wezwanie z art.56 par.4 - chodziło o to,że spóżnił się z opłatą PCC-1 za kupno samochodu.

Problemem dla niego może być to,że jeszcze się uczy /ma 23 lata/. nie ma oficjalnych dochodów.Ojciec daje mu jakieś pieniądze wzamian za pomoc w jego firmie /pomaga w załadunku samochodu etc./O ile wiem nie jest oficjalnie zatrudniony, z tych pieniędzy kupił sobie w ub.roku stary samochód za 2600 zł do nauki jazdy.
Nie mieszka ze mną tylko obecnie u swojej dziewczyny.

Czy skarbówka może go ukarać? Jesli tak, to jak może się obronić ?
pozdrawiam
odpowiedz
~maxi
46.113.*.*

02:02 30-01-2012
Zapomniałam dopisać, że chyba ojciec płaci mu jeszcze alimenty /jak syn mieszkał ze mną 2 lata temu to ex alimenty płacił/, bo syn nie pracuje .
pozdrawiam
odpowiedz
~gość
172.16.*.*

10:23 16-02-2012
Jak najszybciej należy sporządzić deklarację PCC i zapłacić podatek wraz z odsetkami a potem zapytać się w US czy jest możliwość napisania pisma z prośbą o anulowanie kary. Najmniejsza kara o ile dobrze się orientuje to ok 100 zł
odpowiedz

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02nika weronika
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02nika weronika
Dołącz do naszego grona