Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | kw02 | nika weronika |

~skrzypek 46.134.*.* |
zakupiłem niedawno pojazd, okazało sie ze stan techniczny był zatajony przez sprzedającego i autko wymaga natychmiastowej naprawy. Wstępnie zadzwoniłem do sprzedawcy czy czegos nie wie na temat tej awari i on wyparł sie potwierdzajac ze stan autka byl idealny-rozmowe nagrałem. Zadzwoniłem do serwisu w ktorym klient serwisował autko i tam potwierdzono mi ze autko było popsute i własciciel byl o tym poinformowany - ta rozmowe rowniez nagrałem. Zatem sprzedający zataił przedemną wadę i teraz pyatnie: ponieważ wada pojazdu jest istotna a jest to moj jedyny samochod ktorego potrzebuje do codziennego uzytkowania czy moge naprawić pojazd i zażądać na podst KC 560 par 1 obniżenia ceny o koszta naprawy ?? czy na podstawie nagran rozmów jest sens iśc z tym do sądu czy np. muszę mieć choćby pismo z ASO o takim fakcie - nie za bardzo chcą mi je dać choć w rozmowach potwierdzają fakt usterki?? no i czy taka sprawa moze tez trafic z wnioskiem scigania za oszustwo ?? | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Należy rozpocząć od zawiadomienia sprzedawcy o wykrytej wadzie, listem poleconym. Można przy tym zażądać obniżenia ceny o koszt naprawy, ale sprzedający nie musi się na to zgodzić, bo może:
---------------------- we własnym zakresie wadę usunąć - zamiast pokrywać koszty, oddać cenę zakupu auta. W takim wypadku można naprawić auto samemu i dochodzić obniżenia ceny przez sąd, ale nie ma wtedy pewności, że obniży o pełne koszty naprawy. Na pewno konieczne będą: - ekspertyza dotycząca wady - faktury potwierdzające koszt naprawy. Krzysztof -------------------------------- Na prywatne wiadomości odpowiadam tylko w sprawach ściśle prywatnych (i z dużym opóźnieniem) Gdy chodzi o pieniądze, nie ufaj moim radom - sprawdź jeszcze 3 razy | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |