1
Przejdź do strony:
» wada ukryta pojazdu a zwrot za jego naprawę - obnizenie wartości pojazdu
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Prawo cywilne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:
~skrzypek
46.134.*.*

21:48 29-01-2012
zakupiłem niedawno pojazd, okazało sie ze stan techniczny był zatajony przez sprzedającego i autko wymaga natychmiastowej naprawy. Wstępnie zadzwoniłem do sprzedawcy czy czegos nie wie na temat tej awari i on wyparł sie potwierdzajac ze stan autka byl idealny-rozmowe nagrałem. Zadzwoniłem do serwisu w ktorym klient serwisował autko i tam potwierdzono mi ze autko było popsute i własciciel byl o tym poinformowany - ta rozmowe rowniez nagrałem. Zatem sprzedający zataił przedemną wadę i teraz pyatnie:

ponieważ wada pojazdu jest istotna a jest to moj jedyny samochod ktorego potrzebuje do codziennego uzytkowania czy moge naprawić pojazd i zażądać na podst KC 560 par 1 obniżenia ceny o koszta naprawy ??

czy na podstawie nagran rozmów jest sens iśc z tym do sądu czy np. muszę mieć choćby pismo z ASO o takim fakcie - nie za bardzo chcą mi je dać choć w rozmowach potwierdzają fakt usterki??

no i czy taka sprawa moze tez trafic z wnioskiem scigania za oszustwo ??
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

15:53 03-02-2012
Należy rozpocząć od zawiadomienia sprzedawcy o wykrytej wadzie, listem poleconym. Można przy tym zażądać obniżenia ceny o koszt naprawy, ale sprzedający nie musi się na to zgodzić, bo może:
- we własnym zakresie wadę usunąć
- zamiast pokrywać koszty, oddać cenę zakupu auta.
W takim wypadku można naprawić auto samemu i dochodzić obniżenia ceny przez sąd, ale nie ma wtedy pewności, że obniży o pełne koszty naprawy. Na pewno konieczne będą:
- ekspertyza dotycząca wady
- faktury potwierdzające koszt naprawy.
---------------------
Krzysztof
--------------------------------
Na prywatne wiadomości odpowiadam tylko w sprawach ściśle prywatnych (i z dużym opóźnieniem)
Gdy chodzi o pieniądze, nie ufaj moim radom - sprawdź jeszcze 3 razy
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02nika weronika
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02nika weronika
Dołącz do naszego grona