Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | kw02 | nika weronika |

~Jan 77.113.*.* |
W 2007 roku wykupiłem mieszkanie w którym mieszkałem od 1960 roku. W tym samym roku kupiłem dom na wsi w którym zamieszkałem wraz z rodziną, za dom zapłaciłem mniej niż połowę sumy uzyskanej ze sprzedaży mieszkania. Resztę pieniędzy pochłonął remont domu, ogrodzenie itp., w urzędzie skarbowym powiedziano nam że nie będziemy płacić podatku. Po prawie dwóch latach, urząd skarbowy upomniał się o podatek od różnicy między sumą jaką uzyskałem ze sprzedaży a sumą za jaką kupiłem dom. Czy będę musiał zapłacić podatek, bardzo proszę o informację. | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Po sprzedaniu mieszkania, do końca kwietnia następnego roku, należało złożyć zeznanie podatkowe i powołać się w nim na ulgę meldunkową (zwalniającą całkowicie z podatku). Być może można zrobić to jeszcze teraz, wyrażając "czynny żal", by uniknąć podatku.
---------------------To na co zostały wydane pieniądze w tym konkretnym przypadku (mieszkanie nabyte w 2007 r.) nie ma żadnego znaczenia. Krzysztof -------------------------------- Na prywatne wiadomości odpowiadam tylko w sprawach ściśle prywatnych (i z dużym opóźnieniem) Gdy chodzi o pieniądze, nie ufaj moim radom - sprawdź jeszcze 3 razy | ||
linki reklamowe | |
~gość 83.31.*.* |
Bardzo prosze o informację, gdzie mogę poczytać więcej o czynnym żalu? Co to jest? P.S. Może ma Pan Faktury na remont, może pan wykazać że wydała pieniadze na remont | ||
Czynny żal to takie działanie, które wskazuje na chęć naprawienia swoich błędów, np. zawiadomienie US, ze zapomniało się zapłacić należny podatek wraz z jednoczesną odpowiednią wpłatą. Krzysztof -------------------------------- Na prywatne wiadomości odpowiadam tylko w sprawach ściśle prywatnych (i z dużym opóźnieniem) Gdy chodzi o pieniądze, nie ufaj moim radom - sprawdź jeszcze 3 razy | ||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |