1
Przejdź do strony:
» CZY MUSZĘ ZAPŁACIĆ PODATEK
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Prawo cywilne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:
~Jan
77.113.*.*

17:27 30-01-2012
W 2007 roku wykupiłem mieszkanie w którym mieszkałem od 1960 roku.
W tym samym roku kupiłem dom na wsi w którym zamieszkałem wraz z rodziną, za dom zapłaciłem mniej niż połowę sumy uzyskanej ze sprzedaży mieszkania. Resztę pieniędzy pochłonął remont domu, ogrodzenie itp., w urzędzie skarbowym powiedziano nam że nie będziemy płacić podatku.
Po prawie dwóch latach, urząd skarbowy upomniał się o podatek od różnicy między sumą jaką uzyskałem ze sprzedaży a sumą za jaką kupiłem dom. Czy będę musiał zapłacić podatek, bardzo proszę o informację.
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

14:56 03-02-2012
Po sprzedaniu mieszkania, do końca kwietnia następnego roku, należało złożyć zeznanie podatkowe i powołać się w nim na ulgę meldunkową (zwalniającą całkowicie z podatku). Być może można zrobić to jeszcze teraz, wyrażając "czynny żal", by uniknąć podatku.

To na co zostały wydane pieniądze w tym konkretnym przypadku (mieszkanie nabyte w 2007 r.) nie ma żadnego znaczenia.
---------------------
Krzysztof
--------------------------------
Na prywatne wiadomości odpowiadam tylko w sprawach ściśle prywatnych (i z dużym opóźnieniem)
Gdy chodzi o pieniądze, nie ufaj moim radom - sprawdź jeszcze 3 razy
odpowiedz

linki
reklamowe

~gość
83.31.*.*

08:28 06-02-2012
Bardzo prosze o informację, gdzie mogę poczytać więcej o czynnym żalu? Co to jest?

P.S. Może ma Pan Faktury na remont, może pan wykazać że wydała pieniadze na remont
odpowiedz

00:07 20-02-2012
~gość napisal(a): Bardzo prosze o informację, gdzie mogę poczytać więcej o czynnym żalu? Co to jest?

Czynny żal to takie działanie, które wskazuje na chęć naprawienia swoich błędów, np. zawiadomienie US, ze zapomniało się zapłacić należny podatek wraz z jednoczesną odpowiednią wpłatą.
---------------------
Krzysztof
--------------------------------
Na prywatne wiadomości odpowiadam tylko w sprawach ściśle prywatnych (i z dużym opóźnieniem)
Gdy chodzi o pieniądze, nie ufaj moim radom - sprawdź jeszcze 3 razy
odpowiedz

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02nika weronika
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02nika weronika
Dołącz do naszego grona