1
Przejdź do strony:
» wspólnota
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Prawo gospodarcze i handlowe
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:
~pomoc
217.96.*.*

19:23 30-01-2012
Witam. Proszę o poradę prawną. Jestem współwłaścicielem jednego lokalu w budynku, który był wybudowany kiedyś przez spółdzielnię mieszkaniową i sprzedany na własność (wieczyste użytkowanie lokalu i gruntu) prywatnym ludziom razem z ułamkową częścią gruntu. Są to lokale pod działalność gospodarczą. Nie prowadzę tam działalności. Dowiedziałam się, że powstała tam wspólnota. Nie wiem, kto jest zarządcą tej wspólnoty, nie wiem, że były jakiekolwiek spotkania, i nie wiem kto jest w zarządzie. I teraz zapytanie: Czy trzeba powiadomić wszystkich właścicieli zawiązując wspólnotę? Dodam, że współwłaściciel mojego lokalu wiedział o powstaniu wspólnoty.
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

19:55 30-01-2012
~pomoc napisal(a): Witam. Proszę o poradę prawną. Jestem współwłaścicielem jednego lokalu w budynku, który był wybudowany kiedyś przez spółdzielnię mieszkaniową i sprzedany na własność (wieczyste użytkowanie lokalu i gruntu) prywatnym ludziom razem z ułamkową częścią gruntu. Są to lokale pod działalność gospodarczą. Nie prowadzę tam działalności. Dowiedziałam się, że powstała tam wspólnota. Nie wiem, kto jest zarządcą tej wspólnoty, nie wiem, że były jakiekolwiek spotkania, i nie wiem kto jest w zarządzie. I teraz zapytanie: Czy trzeba powiadomić wszystkich właścicieli zawiązując wspólnotę? Dodam, że współwłaściciel mojego lokalu wiedział o powstaniu wspólnoty.

witam,

1) wspólnota zawiązuje się z mocy prawa,
2) członkiem wspólnoty jest każdy właściciel lokalu, również z mocy prawa,

ile jest lokali w budynku/budynkach stanowiących nieruchomość wspólną?

Artur Rosiński

---
Ostatnio edytowany: 19:56 30-01-2012
---------------------
www.prawnicy-nieruchomosci.pl
tel. 535 999 714

AIM Nieruchomości Kancelaria Prawna to zespół ekspertów prawa obrotu nieruchomościami, prawników z wieloletnim stażem w renomowanych kancelariach notarialnych i adwokackich.
Świadczymy usługi w zakresie doradztwa prawnego przy przygotowywaniu i przeprowadzaniu wszelkich transakcji oraz sporów sądowych mających za przedmiot nieruchomości.
Zapraszamy do współpracy!
odpowiedz

linki
reklamowe

~pomoc
217.96.*.*

09:26 31-01-2012
Lokali jest dziewięć. Przez kilkanaście lat nie było wspólnoty (formalnie - z zarządem, zarządcą itp.). Po prostu każdy miał udział w gruncie i lokal. Każdy sam sobie w miarę możliwości remontował np. dach nad swoim lokalem. Jeden z lokali został sprzedany osobie, która formalnie "założyła" wspólnotę. Nie płaciliśmy czynszów, bo lokale były sprzedane na własność. Teraz się to zmieniło. Nie mam nic przeciwko, ale interesuje mnie czy osoba, która się tym zajmowała nie miała obowiązku poinformować wszystkich? Teraz jest jakiś zarządca (od ok. pół roku) i też nie poinformował mnie o niczym. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.
odpowiedz
~pomoc
217.96.*.*

15:02 08-02-2012
Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc.
odpowiedz

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony: