Zadaj pytanie na forum
![]() | Rafał KaźmierczakRadca prawny, ekspert w dziedzinie cywilnego postępowania sądowego i egzekucyjnego. |
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | kw02 | nika weronika |

~gość 46.238.*.* |
Witam.Moja sprawa tak wygląda.Otóż mama miała część domu po rodzicach i był to Jej majatek odrębny(tak twierdzi).Wszystko przekazała mi w 2002 r.w testamencie(u notariusza).Jednak w 2008 r zrobiła darowiznę aktem notar. na swoją wnuczkę,czyli moją córkę.Ja rodzeństwa nie mam.Czy w razie śmierci mamy należy mi sie od córki zachowek?Bo teraz-mimo,że rodzice tam mieszkają-ta część domu należy do Ich wnuczki.Wnuczka ma swój dom. | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
~cr 109.243.*.* |
Dziecku spadkodawcy wtedy należy się zachowek lub jego uzupełnienie, jeżeli z majątku spadkodawcy otrzyma mniej, niż przysługujący mu zachowek. | ||
linki reklamowe | |
~gość 46.238.*.* |
No więc dodam,że niczego innego nie dostałam.Co w tej sytuacji?Czy potrzebne są Panu Mecenasowi dodatkowe informacje? | ||
~cr 46.113.*.* |
Spadkodawca może napisać kilka testamentów. Testament musi być ważny. W razie sporu, o ważności lub nieważności testamentu decyduje sąd. Obowiązujące będzie rozporządzenie zawarte w ostatnim ważnym testamencie i rozporządzenia zawarte we wcześniejszych ważnych testamentach, a nie odwołane w późniejszych. Załóżmy, ze istniejący testament jest ważny i mama do końca życia nie odwoła tego, co w nim napisała, to po jej śmierci będzie Pani dziedziczyła majątek mamy, który będzie jej własnością w chwili śmierci. W składzie tego majątku nie znajdzie się darowizna na rzecz Pani córki, bo po zawarciu umowy darowizny przestała być własnością mamy, a stała się własnością córki. Przykład: wartość odziedziczonego przez Panią majątku po mamie wynosi 20 000 zł; wartość darowizny w chwili domagania się wypłaty zachowku - 200 000 zł; gdyby nie darowizna majątek mamy wynosiłby 220 000 zł; a) ojciec przeżył mamę: przysługujący wam zachowek wyniósłby po 55 000 zł; przysługiwałoby Pani od córki uzupełnienie zachowku 35 000 zł; b) ojciec zmarł przed mamą: inna wtedy byłaby wartość przysługującego Pani zachowku i uzupełnienie wyniosłoby 90 000 zł. | ||
~gość 46.238.*.* |
Dziękuję,ale to dziwne,bo byłam kiedys u adwokata i ten powiedział mi,że darowizna przekreśla testament.Poza tym usłyszałam,że otrzymam spadek.....pusty(???!!!)-czyli NIC.Nadmieniam,że darowizna napisana była póżniej niz testament.Dodam jeszcze,że mama choruje na chorobe afektywna dwubiegunową i po powrocie z 2 miesięcznego leczenia w szpitalu psychiatr. zrobiła lub namówiono Ją do tej darowizny.Napisałam to,aby Pan mecenas zaopiniował,czy jako chora psychicznie mogła zrobic darowiznę(nie jest ubezwłasnowolniona). Jak udowodnić,że oprócz darowizny mama niczego nie ma?Czy liczy sie wtedy majatek ruchomy,czyli meble,art.gosp.dom. etc?A jak to zabezpieczyc,skoro mama juz nie mieszka u siebie???? I jeszcze proszę napisać na kiedy datuje sie ewent. koszt mieszkania-na dzień spisania darowizny,czy na dzień otwarcia spadku i powołania rzeczoznawcy? | ||
Troche Pani zle zrozumiala adwokata, mozna zrobic darowizne i napisac testament. "CR" bardzo jasno wyjasnil Pani sprawe darowizny i testamentu. Jezeli Pani nic nie dostala z testamentu to dlaczego chce Pani go podwazyc ? Liczy sie majatek ruchomy i to Pani odziedziczyla. Koszt mieszkania liczy sie w momencie dokonania darowizny np. przy zgloszeniu do US. Ale mieszkanie moglo byc sprzedane i nowy wlasciciel nie pozwoli na ogladanie go przez rzeczoznawce. A do sprawy sadowej moze wogole nie dojsc gdyz majatek mamy byl zerowy i tylko w gre wchodzi zachowek. | ||
~gość 46.238.*.* |
Dziękuję bardzo.Nie,ja nie napisałam,że chcę podważyć testament.Jeszcze jedno;gdybym była wydziedziczona,czy dostane zachowek? | ||
linki reklamowe | |
~gość 46.238.*.* |
Czy wydziedziczony otrzyma zachowek? | ||
~cr 109.243.*.* |
Umowa darowizny może być nieważna. Nieważność umowy darowizny może stwierdzić sąd na podstawie opinii biegłego lekarza O stwierdzenie nieważności umowy można wystąpić w ciągu roku od momentu, kiedy dowiedzieliśmy się o przyczynie nieważności Im mniejszy otrzyma Pani spadek, tym większe będzie przysługiwało uzupełnienie zachowku Na razie nie ma co zabezpieczać, bo nie ma spadku Przy obliczaniu wysokości zachowku będzie brana wartość mieszkania w takim stanie, w jakim ono było w momencie dokonywania darowizny, ale stosując ceny obowiązujące w momencie obliczania zachowku Wydziedziczyć-czyli pozbawić prawa nawet do zachowku-można tylko w testamencie Powód wydziedziczenia musi wynikać z treści testamentu Wydziedziczony nie musi się zgadzać z wydziedziczeniem. Jeżeli przed sądem udowodni, że powody wydziedziczenia były nieprawdziwe, nie miały charakteru uporczywego, świadomego, wydziedziczenie sąd uzna za bezskuteczne | ||
~gość 46.238.*.* |
Serdecznie dziękuję :) Proszę jeszcze napisać,co się dzieje,gdy jedyny spadkobierca ustawowy nie miał wiedzy o poczynionych przez spadkodawcę darowiznach,a spadkodawca ten był leczony psychiatrycznie.Co wtedy z tym umownym 1 rokiem ? | ||
| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |