Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | kw02 | nika weronika |

~gość 89.78.*.* |
Jesteśmy po rozwodzie, była żona jest współwłaścicielem tego samochodu, jest wpisana w dowód rej., nie chciała ponosić nakładów na utrzymanie samochdu w trakcie małżeństawa i ja łożyłem z naszego współnego majątku i do dziś łożę . Czy mogę rządać zwrotu nakładów ,które pokrywałem w małżeństwie i pokrywam do dzisiejszego dnia ? | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
~gość 89.78.*.* |
Czy ktoś mi moze udzielić informacji na ten temat rzeczowo ? | ||
linki reklamowe | |
~gość 83.31.*.* |
Pytanie, czy jesteś w stanie udowodnić, ze to właśnie Ty łożyłeś na ten samochód? Z resztą piszesz, że ze wspólnego majątku, więc widzę marne szanse. Skalkuluj, czy wogóle jest sens zawracać sobie tym głowę :) Sprzedaj samochód i połowę kasy daj żonie, zamknij ten temat za sobą. | ||
~gość 89.78.*.* |
Posiadam faktury jest ona właścicielem 1/2 i chyba ja przychodza rachunki na OC na nas dwoje a nie tylko na mnie i chyba współwłaściciel mam obowiazek łozyc na swoją cześc majątku. i tu jest wykładnia prawna ! Jeżeli chodzi o nakłady i wydatki z majątku wspólnego na majątek osobisty jednego z małżonków, to zgodnie z art. 45 § 1 K.r.io. każdy z małżonków powinien zwrócić wydatki i nakłady poczynione z majątku wspólnego na jego majątek osobisty, z wyjątkiem wydatków i nakładów koniecznych na przedmioty majątkowe przynoszące dochód. Każdy z małżonków może ponadto żądać zwrotu wydatków i nakładów, które poczynił ze swojego majątku osobistego na majątek wspólny. Nie można żądać zwrotu wydatków i nakładów zużytych w celu zaspokojenia potrzeb rodziny, chyba że zwiększyły wartość majątku w chwili ustania wspólności. A na jakiej podstawie sadzisz ze są marne szanse ? | ||
~gość 85.198.*.* |
Pytanie zasadnicze - kto użytkuje przedmiotowy pojazd? Masz rację, żona powinna łożyć na utrzymanie przedmiotu współwłasności, ale tylko pod warunkiem jego użytkowania. | ||
~gość 85.89.*.* |
To jak mamy mieszkanie wspólne i nie użytkuje jego to mam nie płacić czynszu swojej cześci ? Chyba tak, mam płacić nawet jak z niego nie korzystam, bo jestem współwłaścielem i chyba nie mam znaczenie prawo jest jedno do współwłasności czy to bedzie nieruchomość czy ruchomość . Jeśli chodzi o zwrot nakładów poczynionych z majątku wspólnego na majątek osobisty, to można żądać tylko tych, które nie były konieczne dla przedmiotów przynoszących dochód. Uzasadnieniem takiego rozwiązania jest fakt, że dochody z majątku osobistego stanowią majątek wspólny małżonków. Wydatki konieczne to takie, które są niezbędne do utrzymania przedmiotu majątkowego w stanie umożliwiającym normalne korzystanie z niego. Obejmują więc remonty i naprawy, konserwację, wymianę zużytych elementów na nowe, a także ponoszone ze względu na dany przedmiot majątkowy podatki, opłaty i składki na ubezpieczenie. Nadto obowiązek rozliczenia nie obejmuje wydatków poczynionych z tego majątku na utrzymanie i zaspokojenie normalnych potrzeb jednego z małżonków, np. naukę, leczenie, wypoczynek itp. (tak Sąd Najwyższy w postanowieniu z dnia 21 marca 1977 r., III CRN 31/77, OSNCP 1977, nr 12, poz. 243). Jeśli nakłady, czy to z majątku wspólnego, czy z majątku osobistego, nie zostały rozliczone wcześniej, z roszczeniem o ich zwrot należy wystąpić jednocześnie z wnioskiem o podział majątku. Po wszczęciu postępowania o podział majątku nie jest bowiem dopuszczalne wszczęcie odrębnego postępowania o zwrot nakładów. Jeżeli małżonkowie dokonują podziału majątku przed notariuszem, dopuszczalne jest również rozliczenie ich z tytułu poczynionych nakładów, bez potrzeby występowania na drogę postępowania sądowego. Stosownie do art. 316 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego przy dokonywaniu rozliczeń między małżonkami wartość wydatków i nakładów ustala się na podstawie stanu z chwili ich poczynienia i cen rynkowych z chwili orzekania w tym przedmiocie, tj. z chwili zamknięcia rozprawy. Reasumując, w przypadku podziału majątku wspólnego – a więc wtedy, gdy ustała już wspólność małżeńska majątkowa – każdy z małżonków powinien zwrócić m.in. nakłady poczynione z majątku wspólnego na jego majątek osobisty, z wyjątkiem nakładów koniecznych na przedmioty majątkowe przynoszące dochód. Tu jest napisane jasno ! | ||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |