Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | kw02 | nika weronika |

~ralphy11 178.180.*.* |
Witam wszystkich Forumowiczów. Przejdę od razu do rzeczy. 1 maja 2011 roku brałem udział w wypadku samochodowym. W wypadku uczestniczyły cztery samochody w tym mój. Kierowcą była moja dziewczyna. Na szczęście poza siniakami i jakimiś drobnymi urazami w karku my nie odnieśliśmy żadnych poważniejszych uszczerbków na zdrowiu. W wypadku zginęła jedna osoba w związku z czym przeciwko sprawcy trwa postępowanie. Wina sprawcy jest ewidentna i orzeczona przez biegłych, jednak on bojąc się o stratę pracy w wyniku wyroku ( pracuje bodajże w straży granicznej ) posługując się swoim prawnikiem przeciąga cały proces licząc na zgonienie winy na osoby trzecie. Co do odszkodowania zdrowotnego z OC sprawcy to sprawę zleciliśmy poleconej kancelarii odszkodowawczej. Mnie interesuje bardziej kwestia samochodu. Samochód sprawcy był ubezpieczony w WARCIE. Ubezpieczyciel odmówił wypłaty odszkodowania wszystkim poszkodowanym ze względu na brak otrzymana prawomocnego pisma z prokuratury lub policji o winie sprawcy. Mój samochód wstępnie był zatrzymany przez prokuraturę jako dowód w sprawie ale po stwierdzeniu braku jakichkolwiek niedociągnięć w stanie technicznym przed wypadkiem mogących mieć wpływ na przebieg zdarzeń " oddał go w moje ręce ". Rzeczoznawca po oględzinach samochodu stwierdził szkodę całkowitą. Prowadzę własną działalność gospodarczą a samochód był moim samochodem służbowym, czyli strata go przyczyniła się bezpośrednio do utraty moich zarobków. Kolejną rzeczą jest wygenerowanie kolejnych kosztów na drugi samochód który musiałem po czasie sobie sprawić, gdyż jak opisałem sprawa toczy się stosunkowo długo bo już 9 miesięcy a bez auta pracować w mojej branży się nie da. W związku z tym wziąłem kolejny samochód lecz tym razem w leasing. Czy mogę starać się o zwrot poniesionych kosztów z tytułu wypożyczania samochodu.. bo przecież leasing to nic innego jak pożyczenie auta od banku. Jeżeli tak to proszę o będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi w jaki sposób to zrobić i jakie kwoty wchodzą w grę. Czy np różnica wartości nowego samochodu i starego, bądź jakiś procent wartości nowego auta. A może rozliczanie poszczególnych rat spłacanych do banku. W razie potrzeby dodatkowych informacji proszę o pytania. Pozdrawiam ciepło w ten wyjątkowo zimny jak na tę zimę dzień | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |