1
Przejdź do strony:
» jak walczyć ?
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Postępowanie karne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

19:32 01-02-2012
Temat raczej powszechny: podejrzenie o prowadzenie pojazdu w stanie po spozyciu alkoholu. Mimo to przypadek daleki od oczywistego, zasadne, wg mnie, watpliwości. Podaję chronologiczny skrót wydarzeń/postępowania.

sierpień 2010

15.26 zatrzymanie do kontroli trzeźwości
15.31 badanie alkomatem dowodowym, wynik 0,13 mg/dm3
15.31 natychmiastowe, niekwestionowane żądanie badania krwi
15.47 zamiast żądanego badania krwi, 2. badanie alkomatem, wynik dużo niższy, 0,09 mg/dm3

do godz. 16.48 - próby odwiedzenia mnie od żądania badania krwi, groźby "tylko pan sobie wiekszej biedy napyta !), gra na zwłokę, wypełnianie protokołu (nie podpisałem), długie narady z oficerem dyżurnym przez radiotelefon, pobieranie fiolek na komendzie itd.

o godz. 16.48 w końcu po ponad 1,5 godz. badanie krwi. Wynik 0,00 prom.

Prawo jazdy zatrzymane

grudzień 2010 - wyrok nakazowy, sprzeciw

luty 2011 - rozprawa główna, krótka, wyrok, zwrot prawa jazdy (minęło 6 mies.)

marzec 2011 - apelacja

maj 2011 - uchylenie wyroku przez Sąd Okręgowy, do ponownego rozpatrzenia

styczeń 2012 - ponowna rozprawa główna, opinia biegłego

obecnie trwa przerwa w rozprawie do 15 lutego

Opinia biegłego mówi o 2 możliwych wariantach:
1. pił alkohol w małej ilości
2. nie pił alkoholu, a wynik badania został zakłócony konsumpcją innych art. spożywczych, słodyczy, owoców itd.
3. wyniki nie przesadzają o tym, czy alkomat był w 100 5 sprawny, ale miał legalizację sprzed 5 miesięcy

Niestety klimat rozprawy jest 100 % przeciwko mnie. Sędzia strofuje mnie jak małego chłopca i utrudnia nawet zadawanie pytań świadkom. Policja przyznała, że drugie badanie zostało przeprowadzone nieprawidłowo, bo z użyciem ustnika z pierwszego badania - co jest niedopuszczalne. Dla sędziego to mało istotne. Wyraźnie nie wierzy, że wynik pierwszego badania może mieć związek z konsumpcją słodyczy etc. Ciężar dowodu został całkowicie odwrócony, to ja musiałbym teraz udowodnić, że przyczyną wskazania alkomatu nie był alkohol we krwi. To, że zwłoka w działaniu policji pozbawiła mnie możliwości przedstawienia własnego dowodu w postaci wyniku badania krwi przeprowadzonego bez zwłoki na moje żądanie, nie interesuje sędziego w ogóle, cała uwaga skupia się na wykazaniu niespójności w moich wyjasnieniach.

W tym miejscu tyle. Jeśli ktoś zechce mi coś podpowiedzieć, uzupełnię opis i/lub prześlę skany dok. procesowych. Jak postępować z Sądem, który najwyraźniej już wydał wyrok i chce tylko dopełnić formalności
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

16:10 07-02-2012
Witam,

moim zdaniem powinien Pan wziąć obrońcę z wyboru lub zażądać obrońcę z urzędu.

Na dobrą sprawę -skoro wynik nie przekracza 0,2 mg to sprawa jest wykroczeniem. A toczy się o przestępstwo, dobrze rozumiem?

pierwsza sprawa jest taka, że musi Pan pisać pisma podnosić wątpliwości nie dające się usunąć - które podaje wprost biegły. Takie wątpliwości zgodnie z art. 5 p. 2 KPK wymagają uniewinnienia. Trzeba je do bólu powtarzać.

w drugim wariancie - jeżeli powyższa obrona się nie uda i nawet jak Pana sąd pierwszej instancji skaże, bo Pan kwestionując winę, może napisać też że "nawet gdyby uznać Pana winnego, to podnosi Pan że czyn jest wykroczeniem i nastąpiło przedawnienie karalności a zatem wnosi o umorzenie postępowania"

dodam, że wykroczenie przedawnia się w 2 lata od popełnienia co u Pana pewnie jest blisko, skoro sprawa była cofnięta do 1 instancji.

z poważaniem,

Roland Szymczykiewicz
---------------------
Pomogłem? - kliknij proszę "pomógł".Polecam się - adwokat Roland Szymczykiewicz. Moja strona: www.szymczykiewicz.pl
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02nika weronika
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02nika weronika
Dołącz do naszego grona