Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | kw02 | nika weronika |

~Łukasz 83.238.*.* |
Witam i proszę o pomoc... Wiem, że nie jest to temat, ktorym powinienem się szczycić i żałuję tego, że to zrobiłem... Popełniłem w swoim życiu kilka błędów, za które być może pójdzie mi już wkrótce odpokutować. Sprawa wygląda następująco : aktualnie mam zwyrok w zawieszeniu - 4 miesiące/ 3 lata. Po niedługim czasie znalazłem się w złym miejscu o złym czasie, zupełnie przypadkowo jadąc ze znajomym i przewożąc drzewo złapała nas policja. Odpowiedzieliśmy za kradzież nieco ponad metra drzewa o wartości 139.90 zl. Pytanie brzmi - Jakie grożą mi teraz konsekwencje? Czy pewnym jest odwieszenie wyroku? Czy jest możliwość zastosowania ze strony sądu jakiejś innej decyzji? Proszę o odpowiedz. Z góry dziękuję | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Przy tej wartości drewna jest to niestety przestępstwo:
---------------------Art. 290. § 1. Kto w celu przywłaszczenia dopuszcza się wyrębu drzewa w lesie, podlega odpowiedzialności jak za kradzież. § 2. W razie skazania za wyrąb drzewa albo za kradzież drzewa wyrąbanego lub powalonego, sąd orzeka na rzecz pokrzywdzonego nawiązkę w wysokości podwójnej wartości drzewa. Jeśli wcześniej nie był Pan karany za przestępstwo przeciwko mieniu to popełnienie tego przestępstwa nie obliguje sądu do odwieszenia pierwszej kary. Kancelaria Adwokacka w Szczytnie adw. Łukasz Nysztal www.adwokat.nysztal.eu | ||
linki reklamowe | |
~Lukasz 77.254.*.* |
Niestety było to przestępstwo przeciwko mieniu. Zastanawiam się tylko, czy jest jakaś możliwość uniknięcia odwieszenia wyroku, zastosowanie jakiś okoliczności łagodzących? Mądry Polak po szkodzie... | ||
No to ja, w ramach ciekawostki, dodam że gdyby chodziło o inne mienie wówczas byłoby to wykroczenie (jako że wartość mienia nie przekracza 250 zł). W tym natomiast przypadku ta granica jest jednak dużo niższa (75 zł). | ||
~Lukasz 213.195.*.* |
Proszę o odpowiedz. | ||
Odwieszą | ||
Nie koniecznie odwieszą. Trzeba się postarać, aby nie orzeczono za to drewno kary pozbawienia wolności (w zawieszeniu naturalnie) - tylko karę grzywny - a jest to możliwe na podstawie art. 58 par. 3 kk.
---------------------Kancelaria Adwokacka w Szczytnie adw. Łukasz Nysztal www.adwokat.nysztal.eu | ||
linki reklamowe | |
~Łukasz 77.253.*.* |
Panie Łukaszu, czy mógłby Pan rozwinąć tą myśl i wytłumaczyć prostymi słowami :) pozdrawiam | ||
Jeśli wina nie budzi wątpliwości to targować z prokuratorem dobrowolne poddanie się karze w trybie art. 335 kpk - wskazując, że prosi Pan, aby zastosować przepis art. 58 i zamiast kary pozbawienia wolności choćby w zawieszeniu orzec samoistną karę grzywny no i oczywiście nawiązkę - bo to przy kradzieży drewna jest obligatoryjne.
---------------------Kancelaria Adwokacka w Szczytnie adw. Łukasz Nysztal www.adwokat.nysztal.eu | ||

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |