1
Przejdź do strony:
» Kradzież
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Sprawy karne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:
~Łukasz
83.238.*.*

15:30 02-02-2012
Witam i proszę o pomoc...
Wiem, że nie jest to temat, ktorym powinienem się szczycić i żałuję tego, że to zrobiłem...
Popełniłem w swoim życiu kilka błędów, za które być może pójdzie mi już wkrótce odpokutować.
Sprawa wygląda następująco :
aktualnie mam zwyrok w zawieszeniu - 4 miesiące/ 3 lata. Po niedługim czasie znalazłem się w złym miejscu o złym czasie, zupełnie przypadkowo jadąc ze znajomym i przewożąc drzewo złapała nas policja. Odpowiedzieliśmy za kradzież nieco ponad metra drzewa o wartości 139.90 zl.
Pytanie brzmi - Jakie grożą mi teraz konsekwencje? Czy pewnym jest odwieszenie wyroku? Czy jest możliwość zastosowania ze strony sądu jakiejś innej decyzji? Proszę o odpowiedz. Z góry dziękuję
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

21:50 03-02-2012
Przy tej wartości drewna jest to niestety przestępstwo:

Art. 290. § 1. Kto w celu przywłaszczenia dopuszcza się wyrębu drzewa w lesie,

podlega odpowiedzialności jak za kradzież.

§ 2. W razie skazania za wyrąb drzewa albo za kradzież drzewa wyrąbanego lub powalonego, sąd orzeka na rzecz pokrzywdzonego nawiązkę w wysokości podwójnej wartości drzewa.

Jeśli wcześniej nie był Pan karany za przestępstwo przeciwko mieniu to popełnienie tego przestępstwa nie obliguje sądu do odwieszenia pierwszej kary.
---------------------
Kancelaria Adwokacka w Szczytnie
adw. Łukasz Nysztal
www.adwokat.nysztal.eu
odpowiedz

linki
reklamowe

~Lukasz
77.254.*.*

10:06 04-02-2012
Niestety było to przestępstwo przeciwko mieniu. Zastanawiam się tylko, czy jest jakaś możliwość uniknięcia odwieszenia wyroku, zastosowanie jakiś okoliczności łagodzących? Mądry Polak po szkodzie...
odpowiedz

14:38 04-02-2012
Łukasz Nysztal napisal(a):Przy tej wartości drewna jest to niestety przestępstwo

No to ja, w ramach ciekawostki, dodam że gdyby chodziło o inne mienie wówczas byłoby to wykroczenie (jako że wartość mienia nie przekracza 250 zł). W tym natomiast przypadku ta granica jest jednak dużo niższa (75 zł).
odpowiedz
~Lukasz
213.195.*.*

10:48 05-02-2012
Proszę o odpowiedz.
odpowiedz

15:22 05-02-2012
Odwieszą
odpowiedz

21:07 06-02-2012
Nie koniecznie odwieszą. Trzeba się postarać, aby nie orzeczono za to drewno kary pozbawienia wolności (w zawieszeniu naturalnie) - tylko karę grzywny - a jest to możliwe na podstawie art. 58 par. 3 kk.
---------------------
adw. Łukasz Nysztal
www.adwokat.nysztal.eu
odpowiedz

linki
reklamowe

~Łukasz
77.253.*.*

13:51 10-02-2012
Panie Łukaszu, czy mógłby Pan rozwinąć tą myśl i wytłumaczyć prostymi słowami :) pozdrawiam
odpowiedz

07:55 11-02-2012
Jeśli wina nie budzi wątpliwości to targować z prokuratorem dobrowolne poddanie się karze w trybie art. 335 kpk - wskazując, że prosi Pan, aby zastosować przepis art. 58 i zamiast kary pozbawienia wolności choćby w zawieszeniu orzec samoistną karę grzywny no i oczywiście nawiązkę - bo to przy kradzieży drewna jest obligatoryjne.
---------------------
adw. Łukasz Nysztal
www.adwokat.nysztal.eu
odpowiedz
1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02nika weronika
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02nika weronika