Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | kw02 | nika weronika |

~ankah 81.147.*.* |
witam, w roku 2004 otrzymałam w formie darowizny dom, w grudniu 2011 sprzedałam dom za kwote 300tys a w połowie stycznia tego roku kupiłam kawalerke za 120 tys. czy zapłacę podatek dochodowy (lub inny) od różnicy? mieszkam za granicą i ten dochód chcę zgłosić w swoim rozliczeniu podatkowym czy tak jest prawidłowo? i jeszcze sprawa wynajmu, co z podatkiem od dochodu z wynajmowania? bardzo mi zależy żeby wszystko było jak należy, na co jeszcze powinnam zwrócić uwagę w tej sytuacji. Bardzo dziękuję za rady. | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Jeśli sprzedaż domu nastąpiła po ponad 5 latach od nabycia, nie ma podatku dochodowego i nic nie trzeba zgłaszać.
---------------------Natomiast podatek od dochodu z wynajmu jak najbardziej trzeba płacić - i najwygodniejszy oraz zwykle najniższy podatek to ryczałt od przychodu (8,5%). Trzeba jednak przed rozpoczęciem najmu zgłosić wybór tej formy opodatkowania w US (można też zmienić ją do 20 stycznia). Krzysztof -------------------------------- Na prywatne wiadomości odpowiadam tylko w sprawach ściśle prywatnych (i z dużym opóźnieniem) Gdy chodzi o pieniądze, nie ufaj moim radom - sprawdź jeszcze 3 razy | ||
linki reklamowe | |
~gość 81.147.*.* |
Dzięki !!! | ||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |