Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | kw02 | nika weronika |

~Graza 83.25.*.* |
7 Lat temu odziedziczyłsm spadek po tacie, rozliczyłam się z urzędem skarbowym , tata był także partypikantem w TBS , w mieszkaniu obecnie mieszka moja siostra ,która chce teraz zamienić mieszkanie na większe, ja jako spadkobierca muszę przepisać notarialnie partypikacje na siostrę (tak nas poinformowali w TBS) . I tu mam problem przy rozliczaniu podatku od spadku nie uwzględniłam mieszkania w TBS, czy przy przepisaniu tej partypikacji u notariusza będę miała jakiekolwiek problemy z urzędem skarbowym? Proszę o odpowiedz i poradę jak ten problem rozwiązać. Pozdrawiam. | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Notariusz nie jest płatnikiem podatku dochodowego ani spadkowego, wiec nie powinien robić kłopotów. To US może zainteresować się, skąd pochodzi udział w partycypacji. Można by więc złożyć korektę zeznania dotyczącego spadku (zgłosić dodatkowy majątek i dopłacić podatek), choć wydaje się, że podatek jest już przedawniony.
---------------------Krzysztof -------------------------------- Na prywatne wiadomości odpowiadam tylko w sprawach ściśle prywatnych (i z dużym opóźnieniem) Gdy chodzi o pieniądze, nie ufaj moim radom - sprawdź jeszcze 3 razy | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |