Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | kw02 | nika weronika |

Jak wycofać pieniądze z depozytu? W trakcie trwającego 2 lata postepowania rozwodowego zostało wydane tymczasowe postanowienie o zabezpieczeniu alimentów na dwójkę moich dzieci. Żona bezzwłocznie zgłosiła sprawę do egzekucji komorniczej. Po uregulowaniu powstałej zaległości złożyłem depozyt sądowy - uwalniając sie tym samym od egzekucji komorniczej. W zeszłym miesiącu zapadł wyrok rozowdowy przyznający żonie alimenty na 2 dzieci a mi na trzecią z córek mieszkającą ze mną. Postanowiłem wycofać z depozytu sądowego wpłacone pieniądze gdyż tymczasowe postanowienie na podstawie którego zadziałał komornik przestaje obowiązywać w chwili zapadnięcia wyroku i nie stanowi podstawy prawnej do ponownego wszczęcia egzekucji (taka informację uzyskałem od znajomej komorniczki). Ta sama osoba poinformowała abym złozył pismo do komornika (za pośrednictwem którego wpłaciłem depozyt) o zwrot i że cała operacja jest bezpłatna. Komornik natomiast stwierdził że powinienem napisać wniosek do właściwego sądu, a zwrot wcale nie jest obligatoryjny. Z tego co sprawdziłem w internecie opłata za wniosek o wycofanie depozytu to 100 zł. To jak właściwie w końcu jest? | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |