1
Przejdź do strony:
» Jak wycofać pieniądze z depozytu (zabezpieczenie alimentów)
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Postępowanie cywilne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

16:47 03-02-2012
Jak wycofać pieniądze z depozytu?

W trakcie trwającego 2 lata postepowania rozwodowego zostało wydane tymczasowe postanowienie o zabezpieczeniu alimentów na dwójkę moich dzieci. Żona bezzwłocznie zgłosiła sprawę do egzekucji komorniczej. Po uregulowaniu powstałej zaległości złożyłem depozyt sądowy - uwalniając sie tym samym od egzekucji komorniczej. W zeszłym miesiącu zapadł wyrok rozowdowy przyznający żonie alimenty na 2 dzieci a mi na trzecią z córek mieszkającą ze mną.
Postanowiłem wycofać z depozytu sądowego wpłacone pieniądze gdyż tymczasowe postanowienie na podstawie którego zadziałał komornik przestaje obowiązywać w chwili zapadnięcia wyroku i nie stanowi podstawy prawnej do ponownego wszczęcia egzekucji (taka informację uzyskałem od znajomej komorniczki). Ta sama osoba poinformowała abym złozył pismo do komornika (za pośrednictwem którego wpłaciłem depozyt) o zwrot i że cała operacja jest bezpłatna.

Komornik natomiast stwierdził że powinienem napisać wniosek do właściwego sądu, a zwrot wcale nie jest obligatoryjny. Z tego co sprawdziłem w internecie opłata za wniosek o wycofanie depozytu to 100 zł.

To jak właściwie w końcu jest?
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02nika weronika
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02nika weronika
Dołącz do naszego grona