Zadaj pytanie na forum
![]() | Aleksandra KutymaPrawnik, doktorantka w Instytucie Nauk Prawnych PAN, ekspert w dziedzinie prawa konstytucyjnego, administracyjnego i podatkowego. |
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | kw02 | nika weronika |

~Anna 31.63.*.* |
Matka zdała mieszkanie spółdzielcze, za które dostała 12 tys. zł i zamieszkała u siostry. Za to, że siostra wzięła matkę do siebie część wkładu matka dała siostrze a część zachowała dla siebie. Matka zmarła po 6 latach, czy mogę się ubiegać od siostry o spadek lub zachowek za pieniądze po mieszkaniu, w którym też kiedyś mieszkałam. W mieszkaniu zdanym do spółdzielni była zameldowana tylko mama. Jeżeli mogę się ubiegać a mieszkam w innej miejscowości to gdzie mam zgłosić roszczenia, czy nie mam żadnych praw? Siostra nie chciała i nie chce słyszeć o żadnych pieniądzach. Proszę o pomoc, co mam robić. | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Oddac sprawe spadkowa po mamie do sadu, Pani nalezy sie polowa spadku. Mama mogla zrobic z gotowka to co uwazala za konieczne w danej chwili, siostrze bedzie trudno udowodnic ze wziela pieniadze za opieke nad mama (rozliczenie podatkowe, US), jezeli Pani udowodni ze siostra otrzymala w darze gotowke to musi sie z nia podzielic z Pania. Zglosic do sadu w miejscu zameldowania mamy. | ||
linki reklamowe | |
~Anna 178.56.*.* |
Mam jeszcze jedno pytanie wiem, że mama zainwestowała w swoim pokoju w remont musiała wyposażyć go w drzwi nowe kaloryfery w nowe okna i inne przedmioty, ponieważ ten pokój należało wyremontować przed zamieszkaniem mamy, w remont zainwestowała z środków za mieszkanie spółdzielcze na to są prawdopodobnie faktury. Moje pytanie jest takie, jeżeli siostra twierdzi, że tych pieniędzy nie ma a należy mi się połowa spadku a mama używała ten pokój z jego zawartością to czy wlicza się w to amortyzację przez okres mieszkania 6 lat, czy należy mi się połowa z 12 tysięcy zł. O co mam walczyć i jaki jest koszt sądowy i kto go pokryje. Jeszcze raz proszę o pomoc. | ||
Przypuszczalnie spadek rowna sie zeru, siostra nie zawarla umowy z mama o wynajeciu pomieszczenia, mama przed remontem nie zastrzegla sobie zwrotu pieniedzy, Pani nie nalezy sie polowa z 12 k zl gdyz dala siostrze czesc tej kwoty i od tej kwoty nalezy sie Pani zachowek w wysokosci 1/4 tej kwoty. Jezeli podzial majatku bedzie niezgodny i sad bedzie musial to zrobic oplata bedzie 1 k zl. Koszty beda pokryte przez osobe ktora wyznaczy sad. Przy staraniu sie o zachowek przez sad - nalezy uwazac na przedawnienie - wnosi sie oplate 5% do sadu. | ||
~Anna 31.63.*.* |
Myślę, że chyba dam sobie spokój z sadem są to zbyt małe pieniądze a duża niewiadoma, czy mam jeszcze powalczyć? Sprawa wygląda tak jak opisuje sjp tylko bym chciała wiedzieć, po jakim okresie ta sprawa może się przedawnić, bo ponoć są nowe przepisy spadkowe i ciekawe, jaki podatek trzeba jeszcze odprowadzić do US. Dziękuję za pomoc pomogłeś mi rozwiać moje wątpliwości i spojrzeć ze strony prawa. | ||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |