1
Przejdź do strony:
» Jak zmusić wspólnotę do wywiązania się z postanowień?
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Prawo cywilne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:
~zenn
87.105.*.*

22:17 03-02-2012
Witam,
mam następujący problem
Mieszkam we wspólnocie mieszkaniowej. W jej skład wchodzą dwa bloki. Pod oboma blokami są otwarte miejsca parkingowe. Sufit parkingu jest podłogą mieszkań na parterze. W związku z tym, że mieszkańcy zgłaszali uwagi, że jest zimno, bo sufit nie jest ocieplony, wspólnota postanowiła, że sufit ma zostac ocieplony. Ocieplenia wykonano tylko dla jednego budynku. Mimo, że od tamtej pory jeszcze dwukrotnie decydowano, że ocieplenie ma zostać wykonane i dla drugiego budynku, nigdy nie zostało ono wykonane. W mieszkaniu mam zatem zimno.
Mam w związku z tym dwa pytania:
1. czy istnieje możliwość zmuszenia wspólnoty do wykonania ocieplenia? Jesli tak, to w jaki sposób to zrobić?
2. czy mogę nie oglądać się na wspólnotę, wynająć firmę, która wykona ocieplenie i zażądać od wspólnoty zwrotu pieniędzy?
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

12:58 04-02-2012
~zenn napisal(a): Witam,
mam następujący problem
Mieszkam we wspólnocie mieszkaniowej. W jej skład wchodzą dwa bloki. Pod oboma blokami są otwarte miejsca parkingowe. Sufit parkingu jest podłogą mieszkań na parterze. W związku z tym, że mieszkańcy zgłaszali uwagi, że jest zimno, bo sufit nie jest ocieplony, wspólnota postanowiła, że sufit ma zostac ocieplony. Ocieplenia wykonano tylko dla jednego budynku. Mimo, że od tamtej pory jeszcze dwukrotnie decydowano, że ocieplenie ma zostać wykonane i dla drugiego budynku, nigdy nie zostało ono wykonane. W mieszkaniu mam zatem zimno.
Mam w związku z tym dwa pytania:
1. czy istnieje możliwość zmuszenia wspólnoty do wykonania ocieplenia? Jesli tak, to w jaki sposób to zrobić?
2. czy mogę nie oglądać się na wspólnotę, wynająć firmę, która wykona ocieplenie i zażądać od wspólnoty zwrotu pieniędzy?

ad.1 teoretycznie można, ale wymaga to rozstrzygnięcia sądu
ad.2 j.w.

Artur Rosiński
---------------------
www.prawnicy-nieruchomosci.pl
tel. 535 999 714

AIM Nieruchomości Kancelaria Prawna to zespół ekspertów prawa obrotu nieruchomościami, prawników z wieloletnim stażem w renomowanych kancelariach notarialnych i adwokackich.
Świadczymy usługi w zakresie doradztwa prawnego przy przygotowywaniu i przeprowadzaniu wszelkich transakcji oraz sporów sądowych mających za przedmiot nieruchomości.
Zapraszamy do współpracy!
odpowiedz

linki
reklamowe

18:45 04-02-2012
Witam,
skoro istnieje uchwała wspólnoty w tej sprawie pozostaje "złapać za uzdę" firmę zarządzającą, bo przecież ona została zobowiązana do wykonania uchwały.....
Tak już zupełnie na marginesie, to typowy przykład działania na szkodę zleceniodawcy....
---------------------
pozdrawiam Tadeusz
odpowiedz
~zenn
78.8.*.*

12:10 06-02-2012
Firma zarządzająca wykręca się brakiem decyzji zarządu. Twierdzą, że zarząd jej nie pozwala. Na odwołanie zarządu zaś nie ma szans. Co w takiej sytuacji mogę zrobić? Kilka minut stania na podłodze i mam zimne stopy, jest naprawdę b. zimno.
odpowiedz

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02nika weronika
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02nika weronika
Dołącz do naszego grona