Darowizna   (http://prawo.wieszjak.pl/forum/thread/17512,Darowizna.htm)

~ewela83 - 17:07 03-03-2010
Witam...Pilnie potrzebuje pomocy. Otrzymalam od dziadkow mieszkanie, Notariusz sporzadzil odpowiedni dokument.Dziadkowie juz umarli , a teraz banki upominaja sie o dziadka dlugi. co robic?? Jesli to mozliwe prosze o szybka odpowiedz.
Michał Waś - 22:26 06-03-2010
Jakie banki podają podstawy swoich roszczeń?
Czy mieszkanie było obciążone hipotecznie?
Kto odziedziczył spadek po dziadkach?
Czy spadek po dziadkach został już przyjęty?
Ile czasu minęło od śmierci dziadków?
Ile czasu minęło od terminu płatności długów dziadków?
~ewela83 - 10:05 08-03-2010
Swoich roszczeń domagają się Best,Aig i Żagiel. Mieszkanie nie było obciążone hipoteką,które dziadek z babcią przepisali na mnie u notariusza jako darowizna ze służebnoscią.Jest rok jak umarł dziadek i babcia, ale sprawy spadkowej nie było , dopiero teraz jak banki wydzwaniają do dzieci dziadków i domagają się słaty to oni chca mi założy sprawę.Długi przestały byc płacone po śmierci dziadków.
Michał Waś - 18:00 08-03-2010
Skoro mieszkanie nie jest obciążone hipoteką to mieszkanie nie jest w sposób bezpośrednio zagrożone egzekucją.
Z mocy prawa spadkobiercy ustawowi (rozumiem, że dziadkowie nie pozostawili testamentu) po 6 m-cach od śmierci dziadków nabyli prawa i obowiązki wynikające ze spadku w tym obow. spłaty kredytu. Jeżeli żyją dzieci dziadków, to oni odpowiadają za spłatę długów, jako spadkobiercy ustawowi.
Banki mogą żądać uznania na drodze sądowej umowy darowizny mieszkania za bezskuteczną wobec nich i w ten sposób dochodzić egzekucji długów z mieszkania (art. 527 i n. kc). Jeżeli jednak od darowizny minęło pięć lat, to to uprawnienie banków wygasło (art. 534 kc) i Pani mieszkanie jest bezpieczne.
~ewela83 - 09:54 09-03-2010
Dziadkowie nie zostawili testamentu,ponieważ za życia przepisali je na mnie swoja wnuczkę unotariusza.Nie rozumiem teraz czy w takim wypadku kiedy ja jestem wlascicielka to co mi grozi??
Michał Waś - 01:12 11-03-2010
A czy żyją dzieci dziadków? Niezależnie od tego czy po przekazaniu Pani mieszkania dziadkowie coś mieli, to i tam można mówić o spadku po dziadkach. Pytanie tylko kto nabył spadek a zatem i długi po dziadkach.
Michał Waś - 01:12 11-03-2010
A czy żyją dzieci dziadków? Niezależnie od tego czy po przekazaniu Pani mieszkania dziadkowie coś mieli, to i tam można mówić o spadku po dziadkach. Pytanie tylko kto nabył spadek a zatem i długi po dziadkach.
~ewela83 - 10:48 12-03-2010
Dzieci dziadków żyją , ale prócz tego że dziadkowie przepisali na mnie mieszkanie to nikt żadnego spadku nieodziedziczył.
Michał Waś - 14:04 12-03-2010
Dzieci dziadków bez względu na ich wolę odziedziczyli z mocy prawa wraz z upływem 6 m-cy od śmierci dziadków ich długi. Czyli dzieci dziadków będą odpowiedzialni za ich spłatę.
Co do Pani mieszkania, to tak jak pisałem powyżej, o ile banki nie zdecydują się na uznanie umowy darowizny za bezskuteczną wobec nich (mają na to 5 lat od umowy darowizny), to Pani nic nie grozi.
~ewela83 - 14:51 18-03-2010
ślicznie panu dziękuję za pomoc.

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02nika weronika
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02nika weronika
Dołącz do naszego grona