Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | kw02 | nika weronika |

~Tomash 95.40.*.* |
Na początku z góry przepraszam jeżeli temat umieściłem w niewłaściwym miejscu, ale sprawa jest tak rozległa i skomplikowana, że nie mieści sie w ramach jednego działu... Po krótce: W roku 2008 odbyła sie sprawa w sądzie na mocy której zostały odziedziczone nieruchomości zabudowane i niezabudowane po zmarłych rodzicach. Nieruchomości zostały odziedziczone w odpowiednich częściach, ponieważ spadkobierców było 12. Jeden ze spadkodawców zmarł w roku 1997 a drugi w roku 2008. W 2011 r. na mocy postanowienia sądu całość spadku po obydwu spadkodawcach została przyznana na moją rzacz w celu sprzedania i spłaty pozastałych uczestników postępowania. Kwoty spłaty zostały uwzględnione w postanowieniu. Jako wartość całości nieruchomości przyjęto 155.000,00 zł Podatek od spadku i darowizn został umożony w 2008 r. na podstawie I grupy powinowactwa. Nieruchomość została sprzedana w 2011 r. w czerwcu, za kwotę 160.000,00 zł, 5.000,00 zł to był koszt biura nieruchomości. Dodatkowo musiałem zapłacić podatek PCC od całości kwoty. Z tego co sie orjętuję został jeszcze do uiszczenia podatek od sprzedaży nieruchomości - PIT 39. Czy ten podatek będzie naliczany od kwoty całości nieruchomości czy od części odziedziczonej po 1 stycznia 2008 r.?? Czy jako koszty uzuskania przychodu będę mógł odliczyć podatek PCC, koszty biura nieruchomości i spłatę pozotałych spadkobiorców?? Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc. Próby uzyskania pomocy w miejscowym US skończyły się fiaskiem... Byłem odsyłany od okienka do okienka, a każda z osób podawała mi inne informacje. | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Ja uznałbym, że:
---------------------Opodatkowanie: A zwolniona jest z podatku część odziedziczona w 1997 r - opodatkowaniu podlega sprzedaż: B części nabytej w spadku w 2008 r. C części nabytej w wyniku działu spadku (nabycie w 2011 r.) Koszty nabycia dla B i C: B - tylko koszty poniesione w związku z nabyciem spadku tej części (sądowe, wpis do KW?) C - koszty spłaty innych spadkobierców + koszty postępowania sądowego + podatek związany z tym nabyciem + wpis do KW? Koszty sprzedaży: - koszt pośrednika Nie rozumiem "Dodatkowo musiałem zapłacić podatek PCC od całości kwoty.", bo przy sprzedaży podatek płaci kupujący - ale jeśli przy sprzedaży zobowiązał się Pan do jego zapłaty - to o tyle powinna być pomniejszona cena sprzedaży. Teraz cenę sprzedaży minus koszty sprzedaży trzeba podzielić zgodnie z udziałami A, B i C. Pomijamy to, co przypada na A, a potem osobno odejmujemy od tak otrzymanych kwot dla B i C odpowiadające im koszty nabycia. W ten sposób uzyskujemy dochód ze sprzedaży dla B i C, oba opodatkowane stawką 19%. Krzysztof -------------------------------- Na prywatne wiadomości odpowiadam tylko w sprawach ściśle prywatnych (i z dużym opóźnieniem) Gdy chodzi o pieniądze, nie ufaj moim radom - sprawdź jeszcze 3 razy | ||
linki reklamowe | |
~Tomash 95.41.*.* |
Dziękuję za tak szybką odpowiedź. Co do podatku PCC-3 to tez nie rozumiem dlaczego musiałem go zapłacić... O konieczności uiszczenia tego podatku zostałem poinformowany pisemnie przez US juz po terminie. Nie dość że musiałem zapłacić podatek to jeszcze odsetki i karę za spóźnienie. Po spytaniu dlaczego podlegam temu podatkowi zostałem poinformowany, że to przez sądowne postanowienie o dziale spadku, na mocy którego otrzymałem nieruchomości o określoniej wartości pieniężnej. Przy poźniejszej sprzedaży tej nieruchomości kupujący również uiścił podatek PCC-3. Do tej pory jest to dla mnie niezrozumiałe... Ale może uda się to odpisać przy podatku dochodowym ;) | ||
Podatek PPC mógł być należny w związku ze zniesieniem współwłasności (ale nie "od całości kwoty" ze sprzedaży domu, co najwyżej od wartości nabytych udziałów w domu).
---------------------W takim wypadku jest on ewidentnie kosztem nabycia sprzedawanego domu (lecz bez odsetek za zwłokę i kary). Krzysztof -------------------------------- Na prywatne wiadomości odpowiadam tylko w sprawach ściśle prywatnych (i z dużym opóźnieniem) Gdy chodzi o pieniądze, nie ufaj moim radom - sprawdź jeszcze 3 razy | ||
~gosc 193.159.*.* |
niestety musisz az 19% | ||
~gosc 193.159.*.* |
| ||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |