1
Przejdź do strony:
» Sprzedaz spadku a PIT 39
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Prawo podatkowe
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:
~Tomash
95.40.*.*

17:44 04-02-2012
Na początku z góry przepraszam jeżeli temat umieściłem w niewłaściwym miejscu, ale sprawa jest tak rozległa i skomplikowana, że nie mieści sie w ramach jednego działu...
Po krótce:

W roku 2008 odbyła sie sprawa w sądzie na mocy której zostały odziedziczone nieruchomości zabudowane i niezabudowane po zmarłych rodzicach. Nieruchomości zostały odziedziczone w odpowiednich częściach, ponieważ spadkobierców było 12. Jeden ze spadkodawców zmarł w roku 1997 a drugi w roku 2008.
W 2011 r. na mocy postanowienia sądu całość spadku po obydwu spadkodawcach została przyznana na moją rzacz w celu sprzedania i spłaty pozastałych uczestników postępowania. Kwoty spłaty zostały uwzględnione w postanowieniu. Jako wartość całości nieruchomości przyjęto 155.000,00 zł
Podatek od spadku i darowizn został umożony w 2008 r. na podstawie I grupy powinowactwa.
Nieruchomość została sprzedana w 2011 r. w czerwcu, za kwotę 160.000,00 zł,
5.000,00 zł to był koszt biura nieruchomości.
Dodatkowo musiałem zapłacić podatek PCC od całości kwoty.
Z tego co sie orjętuję został jeszcze do uiszczenia podatek od sprzedaży nieruchomości - PIT 39.
Czy ten podatek będzie naliczany od kwoty całości nieruchomości czy od części odziedziczonej po 1 stycznia 2008 r.??
Czy jako koszty uzuskania przychodu będę mógł odliczyć podatek PCC, koszty biura nieruchomości i spłatę pozotałych spadkobiorców??

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
Próby uzyskania pomocy w miejscowym US skończyły się fiaskiem...
Byłem odsyłany od okienka do okienka, a każda z osób podawała mi inne informacje.
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

21:36 04-02-2012
Ja uznałbym, że:

Opodatkowanie:
A zwolniona jest z podatku część odziedziczona w 1997 r
- opodatkowaniu podlega sprzedaż:
B części nabytej w spadku w 2008 r.
C części nabytej w wyniku działu spadku (nabycie w 2011 r.)

Koszty nabycia dla B i C:
B - tylko koszty poniesione w związku z nabyciem spadku tej części (sądowe, wpis do KW?)
C - koszty spłaty innych spadkobierców + koszty postępowania sądowego + podatek związany z tym nabyciem + wpis do KW?

Koszty sprzedaży:
- koszt pośrednika

Nie rozumiem "Dodatkowo musiałem zapłacić podatek PCC od całości kwoty.", bo przy sprzedaży podatek płaci kupujący - ale jeśli przy sprzedaży zobowiązał się Pan do jego zapłaty - to o tyle powinna być pomniejszona cena sprzedaży.

Teraz cenę sprzedaży minus koszty sprzedaży trzeba podzielić zgodnie z udziałami A, B i C. Pomijamy to, co przypada na A, a potem osobno odejmujemy od tak otrzymanych kwot dla B i C odpowiadające im koszty nabycia. W ten sposób uzyskujemy dochód ze sprzedaży dla B i C, oba opodatkowane stawką 19%.
---------------------
Krzysztof
--------------------------------
Na prywatne wiadomości odpowiadam tylko w sprawach ściśle prywatnych (i z dużym opóźnieniem)
Gdy chodzi o pieniądze, nie ufaj moim radom - sprawdź jeszcze 3 razy
odpowiedz

linki
reklamowe

~Tomash
95.41.*.*

18:26 05-02-2012
Dziękuję za tak szybką odpowiedź.

Co do podatku PCC-3 to tez nie rozumiem dlaczego musiałem go zapłacić...
O konieczności uiszczenia tego podatku zostałem poinformowany pisemnie przez US juz po terminie. Nie dość że musiałem zapłacić podatek to jeszcze odsetki i karę za spóźnienie.
Po spytaniu dlaczego podlegam temu podatkowi zostałem poinformowany, że to przez sądowne postanowienie o dziale spadku, na mocy którego otrzymałem nieruchomości o określoniej wartości pieniężnej.
Przy poźniejszej sprzedaży tej nieruchomości kupujący również uiścił podatek PCC-3.

Do tej pory jest to dla mnie niezrozumiałe...

Ale może uda się to odpisać przy podatku dochodowym ;)
odpowiedz

19:05 19-02-2012
Podatek PPC mógł być należny w związku ze zniesieniem współwłasności (ale nie "od całości kwoty" ze sprzedaży domu, co najwyżej od wartości nabytych udziałów w domu).
W takim wypadku jest on ewidentnie kosztem nabycia sprzedawanego domu (lecz bez odsetek za zwłokę i kary).
---------------------
Krzysztof
--------------------------------
Na prywatne wiadomości odpowiadam tylko w sprawach ściśle prywatnych (i z dużym opóźnieniem)
Gdy chodzi o pieniądze, nie ufaj moim radom - sprawdź jeszcze 3 razy
odpowiedz
~gosc
193.159.*.*

14:10 12-03-2012
niestety musisz az 19%
odpowiedz
~gosc
193.159.*.*

14:15 12-03-2012
polecam strone "WIESZJAK":
http://inwestycje.wieszjak.pl/rynek-nieruchomosci/221687,Podatek-od-sprzedazy-nieruchomosci-trzeba-zaplacic-do-konca-kwietnia.html /> tu jest taki wzor,ktory moze byc przydatny!
odpowiedz

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02nika weronika
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02nika weronika
Dołącz do naszego grona