Przejdź do strony:
» czy ciocia siostra cioteczna mojego taty moze darowac mi firme? jest to II grupa
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Sprawy rodzinne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:
~gość
83.238.*.*

18:06 04-02-2012
ciocia prowadzi dzialanosc, czy moze mi przekazac w formie darowizny firme bedac w II grupie podatkowej jesli dobrze odczytalam, i jaki musialabym zaplacic podatek?
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

20:03 04-02-2012
Jeśli to osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą to przekazać jej nikomu nie może. Jeśli ta działalność ma osobowość prawną to może darować w niej udziały podlegające opodatkowaniu od darowizn.
Pozdrawiam
duke
odpowiedz

linki
reklamowe

~zniecierpliwiony
77.255.*.*

10:48 05-02-2012
Może darować wszystko to co jest jej własnością i komu chce.
odpowiedz

13:46 05-02-2012
~zniecierpliwiony napisal(a): Może darować wszystko to co jest jej własnością i komu chce.

Przedsiębiorstwa które prowadzi osoba fizyczna jako działalność gospodarczą darować nie można!!! Może darować składniki tej firmy czyli samochody, maszyny, narzedzia, towar w sklepie itp ale samej działalności nie można darować.
Pozdrawiam
duke
odpowiedz
~zniecierpliwiony
77.255.*.*

13:57 05-02-2012
dukeaecc napisal(a):
~zniecierpliwiony napisal(a): Może darować wszystko to co jest jej własnością i komu chce.

Przedsiębiorstwa które prowadzi osoba fizyczna jako działalność gospodarczą darować nie można!!! Może darować składniki tej firmy czyli samochody, maszyny, narzedzia, towar w sklepie itp ale samej działalności nie można darować.
Pozdrawiam
duke

Czy właściciel stacji benzynowej albo budki z lodami ...nie może jej nikomu podarować? No proszę się zastanowić.Sam zaś likwidując działalność gospodarczą,lub nie jeśli zmienia profil albo prowadzi jeszcze jedną stację jako właściciel. Oczywiście ,że każdy musi sam założyć swoją działalność gospodarczą ...by móc ją prowadzić. Pytanie brzmiało """czy moze mi przekazac w formie darowizny firme"""a nie działalność.
odpowiedz

16:14 05-02-2012
Zniecierpliwiony - płaci Ci ktoś za takie pojmowanie świata czy Ty tak ot, dla jaj....? Według Ciebie firma to budynek stacji benzynowej lub budka z lodami a działalnośc gospodarcza to twór płacący podatki.
Wyjaśniam Ci zatem, że:
1. Aby uzyskać koncesję na prowadzenie stacji benzynowej (sprzedaż paliw) potrzebna jest zarejestrowana działalność gospodarcza. Co więcej - wcale nie trzeba być właścicielem tych budynków, można je tylko dzierżawić.
2. Aby uzyskać wszelkie wymagane pozwolenia na sprzedaż łatwo psujących sie produktów żywnościowych potrzebna jest zarejestrowana działalnośc gospodarcza. Co więcej - wcale nie trzeba być właścicielem budki w której sprzedaje się lody, można ją tylko dzierżawić.

Ponadto skoro dla Ciebie firma i działalność gospodarcza to dwa różne sposoby na zarabianie odsyłam do Wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/Firma
Pozdrawiam
duke
odpowiedz
~gość
83.27.*.*

17:26 05-02-2012
Pani ciocia nie może pai przekazać firmy - niestety nie ma takiej możliwości. Może natomiast przekazać pani środki trwałe , które są wykorzystywane do prowadzonej działalności gospodarczej. Jednak aby w pełni odpowiedzieć na pani pytanie podała pani za mało informacji. Nie wiem czy pani ciocia jest czynnym podatnikiem VAT, czy podatek naliczony w momencie zakupu środków trwałych został odliczony itd.
Pani jako, że należy do II grupy będzie musiała zapłacić podatek od darowizny o ile oczywiście wartość darowizny przekroczy kwotę wolną.
odpowiedz

linki
reklamowe

~zniecierpliwiony
77.255.*.*

02:04 06-02-2012
"""" Pani ciocia nie może pai przekazać firmy - niestety nie ma takiej możliwości""""
Na jakiej podstawie?
odpowiedz
~gość
79.186.*.*

08:32 06-02-2012
Panie Zniecierpliwiony aby darować "firmę" innej osobie, obdarowany musi założyć własną działalność gospodarczą o identycznym profilu działalności. W takim przypadku gdy obdarowany będzie kontynuował działalność to istnieje taka możliwość. O ile się nie mylę to powinno to zostać przekazane w formie aktu notarialnego. W takie sytuacji obdarowany wchodzi nie tylko w prawa ale i obowiązki darczyńcy. Co oznacza, że przejmuje również jego zobowiązania. Jeśli obdarowany należy do I grupy to nie wystąpi ani podatek dochodowy ani podatek od darowizny. Podatek VAT również o ile oczywiście będzie przekazywana cała firma a nie tylko jej poszczególne składniki. Firmy nie można przekazać ot tak sobie. Jest to cała procedura włącznie ze zgłoszeniem tego w US, GUS czy ZUS.
Jeśli uważa pan inaczej to trudno...
odpowiedz
~zniecierpliwiony
77.255.*.*

10:19 06-02-2012
~gość napisal(a): Panie Zniecierpliwiony aby darować "firmę" innej osobie, obdarowany musi założyć własną działalność gospodarczą o identycznym profilu działalności. W takim przypadku gdy obdarowany będzie kontynuował działalność to istnieje taka możliwość. O ile się nie mylę to powinno to zostać przekazane w formie aktu notarialnego. W takie sytuacji obdarowany wchodzi nie tylko w prawa ale i obowiązki darczyńcy. Co oznacza, że przejmuje również jego zobowiązania. Jeśli obdarowany należy do I grupy to nie wystąpi ani podatek dochodowy ani podatek od darowizny. Podatek VAT również o ile oczywiście będzie przekazywana cała firma a nie tylko jej poszczególne składniki. Firmy nie można przekazać ot tak sobie. Jest to cała procedura włącznie ze zgłoszeniem tego w US, GUS czy ZUS.
Jeśli uważa pan inaczej to trudno...

Ależ ja nie zaprzeczam ,że przy darowaniu firmy obowiązuje cała procedura.
Ja tylko i nadal nie rozumie jak można ,albo na jakiej podstawie można twierdzić ,że firmy nie można nikomu darować. Ja też uważam ,że nie trzeba prowadzić własnej działalności gospodarczej by móc być obdarowanym . Obdarowany nie musi kontynuować działalności firmy ani jej prowadzić , może po prostu firmę sprzedać.
odpowiedz
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02nika weronika
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02nika weronika
Dołącz do naszego grona