Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | kw02 | nika weronika |

~Paweł 79.184.*.* |
Moi Rodzice pragną przekazać mi gospodarstwo (dom, budynki gospodarcze, kilka ha i maszyny rolnicze). Obecnie mam 2 siostry (3 zmarła bezdzietnie), które już prawie 20 lat temu dostały działki od Rodziców, pomogli oni im także (dołożyli się) do zakupu mieszkań przez siostry - na co nie ma potwierdzeń jako papierów. 1 siostra mieszka nadal z Rodzicami. Zarówno siostry jak i ja posiadamy wykształcenie rolnicze. W związku z powyższym mam kilka pytań: - co jest bezpieczniejsze dla mnie - zapis darowizną czy testament, aby uniknąć zachówku? - czy Rodzice mogą wydziedziczyć siostry na podstawie wcześniejszej darowizny działek i pomocy finansowej w zakupie mieszkań (siostry mają nienaganne relacje z Rodzicami). - czy przed zapisem - darowizną, lub testamentem należy dokonać spisu i wyceny majątku w gospodarstwie? - czy, jeśli Rodzice darują mi aktem notarialnym gospodarstwo, to czy w testamencie mogą określić osobę (np drugiego rodzica) co do swej części wg prawa dziedziczenia w linii prostej? - jeśli ja stanę się właścicielem przez akt notarialny, czy siostry mogą żądać ode mnie np obliczenia amortyzacji domu, ciagnika... ewentualnie kosztów jakie poniosły w remonty gdy mieszkały z Rodzicami? bardzo serdecznie dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam Paweł | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
~cr 46.112.*.* |
1. W obydwu wypadkach, jeżeli z majatku rodzica (pół wspólnego+osobisty) otrzymają mniej, niż przysługujacy im zachowek, bedą mogły żądać uzupelnienia zachowku 2. Jezeli nienaganne, to na pewno nie można wydziedziczyć 3. Przy zawieraniu umowy darowizny trzeba będzie podać notariuszowi wartość rynkową gospodarstwa (sami wyceniamy) ale przy ustalaniu wysokosci zachowku trzeba bedzie wycenic gospodarstwo, jakie było w momencie dokonywania darowizny ale wg cen obowiązujących w momencie wyceniania. 4. Po zawarciu umowy darowizny Pan zostaje właścicielem gospodarstwa (prawo własnosci gospodarstwa przejdzie z rodziców na Pana) i zaden udział we własnosci gospodarstwa żadnemu z rodziców nie bedzie przysługiwał i nie mozna będzie zapisać w testamencie | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |