Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | kw02 | nika weronika |

~Katarzyna95 91.231.*.* |
Chciała bym przedstawic państwu moją sytuacje i proszę o jak najwięcej informacji w tej sprawie. Nie długo wychodzę za mąż,za zgodą sądu,ponieważ nie mam ukończonych 18lat, Była rozprawa dostałam zezwolenie wszystko jest praktycznie załatwione. Pani w wydziale Stanu Cywilnego poinformowała mnie ze biorąc ślub otrzymuje wszystkie prawa jak osoba dorosła,Dowód osobisty ze zmianą nazwiska jest tego dowodem. W takim razie czy mogę robic prawa jazdy jak osoba dorosła? | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Ustawa prawo o ruchu drogowym
---------------------Art. 90. 1. Prawo jazdy otrzymuje osoba, jeŜeli: 1) osiągnęła wymagany dla danej kategorii wiek; 2) uzyskała orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem i orzeczenie psychologiczne o braku przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdem, o ile jest ono wymagane; 3) odbyła wymagane dla danej kategorii szkolenie; 4) zdała z wynikiem pozytywnym egzamin państwowy wymagany dla danej kategorii; 5) (55) przebywa na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez co najmniej 185 dni w kaŜdym roku kalendarzowym ze względu na swoje więzi osobiste lub zawodowe albo przedstawi zaświadczenie, Ŝe studiuje od co najmniej sześciu miesięcy. 2. Wymagany dla danej kategorii wiek wynosi: 1) 16 lat - dla kategorii A1, B1 lub T; 2) (uchylony); 3) 18 lat - dla kategorii A, B, B+E, C, C+E, C1 lub C1+E; 4) 21 lat - dla kategorii D, D+E, D1 lub D1+E, z zastrzeŜeniem ust. 4. 3. Osoba, która nie ukończyła 18 lat, moŜe uzyskać prawo jazdy kategorii A1, B1 lub T za pisemną zgodą rodziców lub opiekunów. 4. Wymagany wiek do uzyskania prawa jazdy kategorii D lub D1 przez Ŝołnierza zasadniczej słuŜby wojskowej posiadającego prawo jazdy kategorii B wynosi 19 lat. 5. Dodatkowym warunkiem uzyskania prawa jazdy: 1) dla kategorii C, C1, D lub D1 - jest spełnienie wymagań, o których mowa w ust. 1 pkt 3 i 4, określonych dla prawa jazdy kategorii B; 2) dla kategorii B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E - jest spełnienie wymagań, o których mowa w ust. 1 pkt 3 i 4, określonych odpowiednio dla praw jazdy kategorii B, C, C1, D lub D1. Wychodząc za mąż uzyskała Pani pełnoletniość, ale kluczowy dla uzyskania prawa jazdy jest wiek, a nie status osoby pełnoletniej. Pozdrawiam. MW PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości. | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |