Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | kw02 | nika weronika |

~gosc 141.0.*.* |
prosze o porade@ posiadam firme uslugowa ,u pewnego klijenta doszlo do podpisania umowy na kwote 2800pln na stolarke budowlana@ towar zakupilem mu z jego pieniedzy na kwote laczna 2400zl ,w miedzy czasie zostaly rozpoczete prace montarzowe,klijent zaczal krecic nosem i odstapil od umowy,zarekwirowal mi sprzet monterski i nie chce mi go wydac,podam ,ze wartosc narzedzi przekracza 3000zl,zglosilem to na policie,ale okazalo sie ze to znana osoba i ze ma do tego prawo,ja uwazam ze to przywlaszczenie-pomozcie.... | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Złożyłeś formalne zawiadomienie o przestępstwie ? www.detektyw-expert.pl POMOGŁEM ? PROSZĘ KLIKNĄĆ NA "POMÓGŁ". | ||
linki reklamowe | |
pytanie w imieniu gosc bo tego pana znam-panie zibit,czy art248 ulegl w jakims stopniu modyfikacji? Policja uznala,ze klijent ma prawo do zatrzymania sprzetu,ale moj kolega nie ma zadnych zobowiazan wobec uslugobiorcy,a wiec czy istnieje taka procedura fantowania,czy to jest wg.art 248 zwykle przywlaszczenie i podlega jako przestepstwo ,bo ja zgupialem | |||
~gosc 82.160.*.* |
,kaki ma racje,na policji powiedziano mi,ze niby wszedl jakis przepis regulujacy ten incydent i nawet policjant pokazal mi jakis art. Ktorego nierozumialem ,ale mam zamiar zlozyc w innej miejscowosci doniesienie na prokurature o popelnieniu przestepstwa, tylko niewiem,co z tym przywlaszczeniem,bo co ma rezygnacja z uslugi wspolnego ,a zaborem mojego warsztatu pracy-czy moge tez sie domagac jakies gratyfikacji zwiazku z postojem firmy i jak sformulowac zarzut, | ||
Czeski błąd, przywłaszczenie to art 284kk, ale nie to jest ważne. Sugeruję aby nie dawać się "spławić" i nie "bawić" się w dywagacje o fantowaniu. Złożyć pisemne zawiadomienie o przestępstwie przywłaszczenia (wzór bez problemu mozna znaleźć w necie)i wysłać do właściwej miejscowo prokuratury lub komendy policji. Formalna odpowiedź na takie zawiadomienie będzie dla Was wiążąca. www.detektyw-expert.pl POMOGŁEM ? PROSZĘ KLIKNĄĆ NA "POMÓGŁ". | ||
Zapewne klientowi i Policji chodzi o przepisy kodeksu cywilnego Art. 461. § 1. Zobowiązany do wydania cudzej rzeczy może ją zatrzymać aż do chwili zaspokojenia lub zabezpieczenia przysługujących mu roszczeń o zwrot nakładów na rzecz oraz roszczeń o naprawienie szkody przez rzecz wyrządzonej (prawo zatrzymania). Art. 496. Jeżeli wskutek odstąpienia od umowy strony mają dokonać zwrotu świadczeń wzajemnych, każdej z nich przysługuje prawo zatrzymania, dopóki druga strona nie zaofiaruje zwrotu otrzymanego świadczenia albo nie zabezpieczy roszczenia o zwrot. | ||
Napewno, ale jednak radziłbym "gościowi" wystapić z zawiadomieniem o przestępstwie, tak będzie prościej. Jeżeli sprawa zostanie umorzona, to wtedy pozostaje KC. www.detektyw-expert.pl POMOGŁEM ? PROSZĘ KLIKNĄĆ NA "POMÓGŁ". | ||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |