1
Przejdź do strony:
» Brak KW lub nie znany numer i spadek po spadku
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Prawo spadkowe
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

00:13 06-02-2012
Mój Wujek i Ciocia zakupili działkę w 1961 roku na podstawie aktu notarialnego. Byli wtedy małżeństwem - nigdy nie mieli dzieci. Nie została założona KW na tę działkę bo nie mam żadnych dokumentów.
W rejestrze gruntów widnieję już jako właściciel. Podatek od nieruchomości także opłacam.
W 1995 r. zmarł Wujek a w 2008 Ciocia
Nie mam żadnych dokumentów o nabyciu spadku Cioci po wujku kiedy stała się jedynym właścicielem.
W 1997 r. Ciocia sporządziła Testament w formie Aktu Notarialnego gdzie do całego spadku powołała mnie.
Ciocia miała dwie siostry - czy musi być postępowanie sądowe w sprawie tego spadku (jedno już było w 2008 roku gdzie nabyłem spadek w całości ale w Księgach Wieczystych stwierdzili że to nie jest podstawa do wpisania mnie jako właściciela dla tej działki - na postanowieniu nie ma żadnych informacji o działkach)
Do tego na Akcie Notarialnym z 61 r. są inne numery działek niż obecnie. Mam mapkę ze starymi numerami i nowymi i się zgadza. Co teraz mam zrobić ?? Proszę o poradę
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

00:35 06-02-2012
dzemekchan napisal(a): Mój Wujek i Ciocia zakupili działkę w 1961 roku na podstawie aktu notarialnego. Byli wtedy małżeństwem - nigdy nie mieli dzieci. Nie została założona KW na tę działkę bo nie mam żadnych dokumentów.
W rejestrze gruntów widnieję już jako właściciel. Podatek od nieruchomości także opłacam.
W 1995 r. zmarł Wujek a w 2008 Ciocia
Nie mam żadnych dokumentów o nabyciu spadku Cioci po wujku kiedy stała się jedynym właścicielem.
W 1997 r. Ciocia sporządziła Testament w formie Aktu Notarialnego gdzie do całego spadku powołała mnie.
Ciocia miała dwie siostry - czy musi być postępowanie sądowe w sprawie tego spadku (jedno już było w 2008 roku gdzie nabyłem spadek w całości ale w Księgach Wieczystych stwierdzili że to nie jest podstawa do wpisania mnie jako właściciela dla tej działki - na postanowieniu nie ma żadnych informacji o działkach)
Do tego na Akcie Notarialnym z 61 r. są inne numery działek niż obecnie. Mam mapkę ze starymi numerami i nowymi i się zgadza. Co teraz mam zrobić ?? Proszę o poradę

witam,

trzeba sprawdzić w sądzie, czy dla nieruchomości jest prowadzona kw, zbiór dokumentów czy księga dawna. Być może trzeba będzie założyć nową kw (nie znam bliżej sprawy). Aby wpisać siebie do kw (starej czy nowej) należy wykazać:
1) tytuł prawny wujka i ciotki do nieruchomości,
2) następstwo prawne po nich,
3) zmiany numeracji działek.

Część dokumentów powinna być w sądzie wieczystkosięgowym, część w sądzie spadku, część w wydziale geodezji, a część pewnie u Pana w domu.

Pozdrawiam
Artur Rosińśki
---------------------
www.prawnicy-nieruchomosci.pl
tel. 535 999 714

AIM Nieruchomości Kancelaria Prawna to zespół ekspertów prawa obrotu nieruchomościami, prawników z wieloletnim stażem w renomowanych kancelariach notarialnych i adwokackich.
Świadczymy usługi w zakresie doradztwa prawnego przy przygotowywaniu i przeprowadzaniu wszelkich transakcji oraz sporów sądowych mających za przedmiot nieruchomości.
Zapraszamy do współpracy!
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona