1
Przejdź do strony:
» Towar nie zgodny z umowa - mam prawo do wymiany na nowy?
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Konsument i umowy
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:
~Thomas
83.26.*.*

14:13 06-02-2012
Witam,
W jednym z internetowych sklepow zamowilem wzmacniacz z glosnikami, ktore przywiozl mi kurier. Jako ze byl wtedy duzy mroz i sprzet byl bardzo zmrozony nie podlaczylem je przy kurierze do pradu i nie sprawdzilem czy dzialaja, bo taki zmrozony sprzet po wstawieniu do cieplego pomieszczenia "rosieje" i moglo by to sie skonczyc jego spaleniem. Dopiero po tym jak sprzet odstal swoje po dlaczylem go do pradu i okazalo sie ze nie dziala. Od razu napisalem maila do sklepu w ktorym go kupilem ze sprzet nie dziala. Oni kazali mi odeslas wzmacniacz i glosniki. Po odeslaniu im go, myslalem ze od razu mi wysla nowy sprawny, a oni mi napisali ze w zaleznosci jak zadecyduje dystrybutor naprawia go, wymienia na nowy lub zwroca pieniadze.
Poprawcie mnie jesli sie myle ze mam pelne prawo do nowego, sprawnego egzemplarza, bo taki zamawialem a nie naprawiany...
Bardzo prosze o porade.
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz
~Thomas
83.26.*.*

11:22 22-02-2012
Ponawiam prosbe o rade w w/w sprawie bo uplynelo juz 14 dni od odeslania wadliwego towaru a ja nadal nie otrzymalem zwrotu pieniedzy. W jaki sposob mam walczyc o swoje pieniadze? Gdzie mam to zglosic?
odpowiedz

linki
reklamowe

13:31 22-02-2012
Proszę wezwać sprzedawcę do wydania sprawnego towaru, wyznaczając mu ku temu 7dniowy termin, pod rygorem odstąpienia od umowy i żądania zwrotu ceny - art. 8 ust. 1 i 4 ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej w zw. z art. 496 kc.
---------------------
Pozdrawiam.
MW

PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości.
odpowiedz
~Thomas
83.26.*.*

17:28 22-02-2012
Ale ja juz poprzez korespondencje mailowa "dogadalem" sie ze zwracam towar w wyniku niezgodnosci towaru z umowa, dostalem odpowiedz ze zwroca mi pieniadze do 14 dni, tylko ze 14 dni minelo a pieniadze nadal nie zostaly mi zwrocone. W poniedzialek wyslalem im maila ze jezeli do konca tyg. nie dostane owych pieniedzy to zglosze to do odpowiedniego urzedu... Tylko ze ja sam nie wiem gdzie najlepiej by bylo to zglosic. Policja uokik? Bardzo prosze o podpowiedzenie mi najodpowiedniejszej reakcji w tej sprawie, bo chcialbym odzyskac te 500zl. Dla mnie to duza kwota.
odpowiedz

22:32 22-02-2012
W takim razie wysłać wezwanie do zwrotu ceny na piśmie, listem poleconym za potwierdzeniem odbioru a w wezwaniu wskazać nieprzekraczalny termin zwrotu. Jeżeli to nie poskutkuje, to należy wystąpić z powództwem do sądu w postępowaniu uproszczonym.
---------------------
Pozdrawiam.
MW

odpowiedz
~Thomas
79.191.*.*

11:08 23-02-2012
Bardzo dziekuje za rady i bylbym wdzieczny gdyby mi Pan podpowiedzial jak taki list ma wygladac.
odpowiedz
~Thomas
79.191.*.*

11:13 23-02-2012
I czy to wystapienie z powodztwem do sadu w postepowaniu uproszczonym wiaze sie z jakimis kosztami? I w ogole jak wyglada procedura zgloszenia tego przestepstwa? Listownie osobiscie? Do najblizszego sadu?
odpowiedz

linki
reklamowe

13:13 23-02-2012
Proszę zapoznać się z następującym artykułem: http://pozwy.wieszjak.pl/informacje-ogolne/203282,Postepowanie-uproszczone.html
---------------------
Pozdrawiam.
MW

odpowiedz
1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona