1
Przejdź do strony:
» Umowa o dzieło jako osaoba prywatna czy założyć firmę?
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Prawo podatkowe
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:
~Kamil
46.76.*.*

20:40 06-02-2012
Witam
Stoję przed dylematem gdyż jestem zatrudniony na pełen etat a oprócz tego wykonuje dodatkowe zlecenia na zasadzie umowy o dzieło. Nie mam założonej firmy dlatego wystawiam po prostu rachunek po wykonaniu zlecenia. Moje pytanie jest taki czy opłaca mi się założenie własnej firmy ?
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz
~maniana1
85.237.*.*

23:12 10-02-2012
nie bardzo rozumiem, dlaczego wystawia Pan rachunki skoro nie ma Pan zarejestrowanej działalności gospodarczej
odpowiedz

linki
reklamowe

16:52 18-02-2012
Oczywiście rachunek jest jak najbardziej potrzebny i wcale nie musi być prowadzona działalność gospodarcza.
Jest to umowa o dzieło a zatem rozliczenie wynagrodzenia następuje z reguły na podstawie przekazywanych zlecającemu rachunków, które wystawić powinien twórca dzieła.

W przypadku umowy o dzieło wykonywanej prywatnie zlecający pozostaje płatnikiem podatku oraz składek ZUS. Jeżeli dzieło nie jest wykonywane w ramach działalności gospodarczej, na płatniku ciąży obowiązek obliczenia zaliczek na podatek oraz ustalenia faktu, czy składki ZUS powinny być pobrane.

Jeżeli umowy są sporadyczne to chyba się nie opłaca, jeżeli natomiast są perspektywy wielu zamówień to jak najbardziej opłaca się firma.
odpowiedz

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona