1
Przejdź do strony:
» art.157 2 k.k
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Sprawy karne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:
~arczi137
95.160.*.*

21:18 06-02-2012
5 pazdziernika 2011r zaparkowalem swoj samochod za budynkiem miedzy blokiem i ogrodkami dzialkowymi w miejscu w krotym nie poruszaja sie zadne pojazdy poczym poszedlem do domu.Po krotkim czasie uslyszalem trabienie innego samochodu toz za moim budynkiem i wyszedlem z domu by sprwadzico co chodzi,okazalo sie ze jeden z lokatorow sasiadujacego budyku postanowic dojechac sobie tamtedy do swojego ogrodka celem umycia swojego pojazdu wiec podeszlem do swojego samochodu celem przeparkowania go w inne miejsce w tym samym momencie gosc z drugiego samochodu wyskoczyl do mnie i zaczal wykrzykiwac do mnie obrazliwe slowa , ja tym samoy mu odpowiedzialem i gosc wybuchl i podszedl do mnie ,zaczal mnie szarpac i wolgarnie wyzywac ja w swojej obronie odepchnolem go i powiedzialem ze by sie odwalil, ten upadl i doznal jak sie pozniej dowiedzialem stluczenia okolicy nosa.Gosc ten podal mnie na policje ,oczywiscie zglosilem sie celem zlozenia wyjasnien ,pozniej czekalem na rozsprawe sadowa .Niestety rozprawa odbyla sie bez mojego udzialu i dostalem dwa wyroki jedem za pobicie bo gosc powiedzial ze go udezylem a nie odepchnolem a drugi za grozby karalne .Obydwa wyroki polaczono w jeden i wymierzono mi kare 4-rech miesiecy pozbawienia wolnosci w zamienieniu na 20 godzin prac spolecznych nieodplatnych i 500 zlotych kary dla tego goscia .Od tego wyroku oczywiscie odwolalem sie poniewaz czuje sie pokrzywdzony tym ze po pierwsze goscia nie uderzylem a po drugie sprawa odbyla sie bezemnie i nie moglem zlozyc jakichkolwiek wyjasnien .W odwolaniu tym napisalem ze nie zgadzam sie z wyrokiem i prosze o ponowne rozpatrzenie sprawy i przesluchaniu obu stron przez sad poniewaz czuje sie niewinny...Pytanie jest takie czy gdy zeznam i powiem jak bylo naprawde czyli tak jak opisalem wyzej to czy sad umozy sprawe???? prosze o pomoc w tej sprawie..
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

21:32 06-02-2012
Nie ma tu podstaw do umorzenia postępowania.
Po pierwsze - trudno uwierzyć, aby do stłuczenia nosa doszło w wyniku odepchnięcia (chyba, że odepchnął go Pan za nos).
Po drugie - czyn z art. 157 par. 2 kk jest kwalifikowany przez skutek - a nie przez okoliczność kto zaczął.

Ewentualnej odpowiedzialności możnaby uniknąć za zarzut dotyczący gróźb karalnych w sytuacji gdyby udało się wykazać, że albo Pan takich gróźb nie wypowiadał, albo pokrzywdzony się ich nie bał skoro zachowywał się do Pana agresywnie.
---------------------
Kancelaria Adwokacka w Szczytnie
adw. Łukasz Nysztal
www.adwokat.nysztal.eu
odpowiedz

linki
reklamowe

~sofii
83.23.*.*

12:45 11-03-2012
witam i serdecznie pozdrawiam. Bardzo się cieszę, iż natrafiłam na tą odpowiedż, gdyż syn mój jest w podobnej sytuacji i sprawca twierdzi, że przegra sprawę jako pokrzywdzony, gdyz tez na niego krzyczał odpowiadając oczywiście na jego wyzwiska ale go nie dotykając a sprawca uderzył go w bark i siłą pochnął a syn uderzając głową dorobił się trzech szwów na głowie i odbicia barku (stwierdzenie biegłego lekarza) syn teraz boi się rozpoczynać spraę (jest jeszcze czas) bo twierdzi, że tamtem nakłamie i to on będzie winny, że tamten skłamie(tak mu sie odgrażał) jak zaregować jeśli chodzi o dalsze postępowanie serdecznie dziękuję za odpowiedż pozdrawiam Sofii
odpowiedz

18:21 12-03-2012
Kto skłamie a kto powie prawdę to już rozstrzygnie sąd. Trudno abyśmy byli w stanie coś więcej dodać w takim temacie - bo polemizowanie czyja prawda a czyje kłamstwo będzie wiarygodne to już zadanie nie dla nas.
---------------------
Kancelaria Adwokacka w Szczytnie
adw. Łukasz Nysztal
www.adwokat.nysztal.eu
odpowiedz

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM