1
Przejdź do strony:
» DAROWIZNA
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Prawo cywilne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:
~Lidia
89.230.*.*

21:22 06-02-2012
W 2008 roku przekazałam darowizna mieszkanie mojej wnuczce i jej małżonkowi.Młodzi nie zamieszkiwali ze mną do lutego 2009,wprowadzili sie dopiero w lutym 2009,a w maju 2009 roku mąż mojej wnuczki ją zostawił dla kochanki.Co moge zrobić,aby odebrac darowiznę jej eks już małżónkowi,i przenieść ja całkowicie na wnuczke?Dodam,że były mąż mojej wnuczki nigdy nie zapłacił żadnego rachunku z tego mieszkania,nigdy nie dał żądnej części na czynsz,i nie spełnił umowy darowizny,gdzie miał na moje utrzymanie łożyć co miesiac 500 zł.Co robić?
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

13:42 07-02-2012
Witam serdecznie

W przedmiotowej sprawie należałoby zapoznać się z aktem notarialnym oraz całą sytuacją rodzinną Pani oraz córki i jej męża.

Co do zasady nie ma możliwości cofnięcia darowizny bowiem, zgodnie z art. 888 k.c. Pani zobowiązała się do bezpłatnego świadczenia na rzecz córki i jej męża. Nadto art. 898. § 1 k.c. wprost mówi, iż darczyńca (Pani) może odwołać darowiznę nawet już wykonaną, jeżeli obdarowany dopuścił się względem niego rażącej niewdzięczności. By skorzystać z tego uprawnienia należy zapoznać się dokładnie z Pani sprawą.

W razie pytań lub wątpiwości proszę o kontakt mailowy: biuro.lex@gmail.com
---------------------
Jakub Mateusz Borowski
PRAWNIK
E-mail: biuro.lex@gmail.com
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »