Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | mfilipinka | nieruchomosci_waw | zaneta1985 |

Mieszkam na ostatnim piętrze w bloku zarządzanym przez spółdzielnię mieszkaniową. Rury wodociągowe wraz z zaworami i wodomierzami są położone w tzw. szachtach (pionach). Na wysokości mojego lokalu pękły oba wodomierze i woda zalewała niższe kondygnacje. Hydraulik stwierdził, że mróz musiał wejść od góry i rozwalił wodomierze. PYTANIE: czy odpowiadam za szkody zalaniowe ze swojej polisy? Czy też za szkody powinna odpowiedzieć spółdzielnia z polisy ubezpieczenia budynku? Oczywiście mróz nie wszedł przez mój lokal, tylko od dachu w dół szachtu. | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Za instalację poza mieszkaniem odpowiada spółdzielnia i to ona powinna pokryć ewentualne roszczenia poszkodowanych.
---------------------Kancelaria Prawna AnLex - Odszkodowania www.kancelariaanlex.pl tel. 721 401 000 | ||
linki reklamowe | |
Dziękuję za odpowiedź! Jednak Spółdzielnia twierdzi, że jak pękł wodomierz, to bez względu na przyczynę odpowiadam ja, ponieważ wodomierz jest moją własnością (jest za zaworem). Jednak fizycznie (faktycznie) wodomierze są razem z rurami w szachcie. | |||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |