1
Przejdź do strony:
» dług w spadku
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Prawo spadkowe
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

11:13 07-02-2012
Witam.Mój ojciec zmarł prawie trzy lata temu wraz z mamą i bratem przyjęliśmy spadek z dobrodziejstwem inwentarza kilka dni temu otrzymaliśmy powiadomienie z banku iż jako spadkobiercy ponosimy odpowiedzialność za dług spadkowy wynoszący 62 tyś. złotych o którym wcześniej nie wiedzieliśmy nie jesteśmy w stanie spłacić tak ogromnej kwoty. Nie wiemy co dalej robić proszę o pomoc.
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

16:08 07-02-2012
Jezeli oswiadczenie o przyjeciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza bylo zlozone w sadzie to osoby zainteresowane placa dlugi tylko do wysokosci uzyskanego dobra. Trzeba zlozyc wniosek do sadu o wycene majatku ojca przez komornika (moze brac do 400 zl/h) i w trojke splacic do tej wysokosci dlugi. Prosze pamietac ze rodzice mieli wspolny majatek i ojciec mial polowe calosci.
odpowiedz

linki
reklamowe

17:42 07-02-2012
czy istnieje jakaś możliwość na to aby bank odstąpił od wymagania spłaty? i co jeśli przyjęliśmy spadek przed notariuszem

---
Ostatnio edytowany: 17:44 07-02-2012
odpowiedz

18:12 07-02-2012
Nie istnieje w chwili obecnej zamiana spadku z dobrodziejstwem inwentarza na odrzucenie spadku. W tym wypadku spadek przechodzi na dzieci i innych uczestnikow az do gminy ktora musi spadek przyjac i zaplacic dlugi.
Obojetnie gdzie spadek byl przyjety. Musi Pan zawiadomic wierzycieli o skierowaniu sprawy do sadu i wyznaczenie komornika aby oszacowal majatek zmarlego.
odpowiedz
~gość
109.196.*.*

01:28 08-02-2012
sjp mam jeszcze jedno pytanie czy na pewno małżonkowie dzielą na połowę wszystkie swoje dobra mimo iż większość działki i domu jest zapisana mojej mamie
odpowiedz

01:32 08-02-2012
przepraszam ale zapomniałem się zalogować ale to pytanie z działką to moje.Pozdrawiam i życzę Ci wszystkiego dobrego
odpowiedz

06:49 08-02-2012
Przyjmuje sie ze malzenstwo posiada w polowie majatek, jezeli jest inaczej prosze spojrzec w internecie do KW i dowie sie Pan w jakim procencie nieruchomosc byla taty a w jakim mamy. Oprocz tego caly majatek ruchomy tez zazwyczaj jest podzielony w polowie i tez musi byc spisany przez komornika.
odpowiedz

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona