Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | mfilipinka | nieruchomosci_waw | zaneta1985 |

Witam.Mój ojciec zmarł prawie trzy lata temu wraz z mamą i bratem przyjęliśmy spadek z dobrodziejstwem inwentarza kilka dni temu otrzymaliśmy powiadomienie z banku iż jako spadkobiercy ponosimy odpowiedzialność za dług spadkowy wynoszący 62 tyś. złotych o którym wcześniej nie wiedzieliśmy nie jesteśmy w stanie spłacić tak ogromnej kwoty. Nie wiemy co dalej robić proszę o pomoc. | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Jezeli oswiadczenie o przyjeciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza bylo zlozone w sadzie to osoby zainteresowane placa dlugi tylko do wysokosci uzyskanego dobra. Trzeba zlozyc wniosek do sadu o wycene majatku ojca przez komornika (moze brac do 400 zl/h) i w trojke splacic do tej wysokosci dlugi. Prosze pamietac ze rodzice mieli wspolny majatek i ojciec mial polowe calosci. | ||
linki reklamowe | |
czy istnieje jakaś możliwość na to aby bank odstąpił od wymagania spłaty? i co jeśli przyjęliśmy spadek przed notariuszem --- Ostatnio edytowany: 17:44 07-02-2012 | |||
Nie istnieje w chwili obecnej zamiana spadku z dobrodziejstwem inwentarza na odrzucenie spadku. W tym wypadku spadek przechodzi na dzieci i innych uczestnikow az do gminy ktora musi spadek przyjac i zaplacic dlugi. Obojetnie gdzie spadek byl przyjety. Musi Pan zawiadomic wierzycieli o skierowaniu sprawy do sadu i wyznaczenie komornika aby oszacowal majatek zmarlego. | ||
~gość 109.196.*.* |
sjp mam jeszcze jedno pytanie czy na pewno małżonkowie dzielą na połowę wszystkie swoje dobra mimo iż większość działki i domu jest zapisana mojej mamie | ||
przepraszam ale zapomniałem się zalogować ale to pytanie z działką to moje.Pozdrawiam i życzę Ci wszystkiego dobrego | |||
Przyjmuje sie ze malzenstwo posiada w polowie majatek, jezeli jest inaczej prosze spojrzec w internecie do KW i dowie sie Pan w jakim procencie nieruchomosc byla taty a w jakim mamy. Oprocz tego caly majatek ruchomy tez zazwyczaj jest podzielony w polowie i tez musi byc spisany przez komornika. | ||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |