Zadaj pytanie na forum
ZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | mfilipinka | nieruchomosci_waw | zaneta1985 |

~malgosia28 195.117.*.* |
Wszystko fajnie i zgodnie z przepisami, ale w moim przypadku nie mam możliwości wskazania adresu dłużnika, który od kilkunastu lat ukrywa się gdzieś za granicą, mój dochód przekracza ustaloną granicę dochodową, jeśli chodzi o fundusz alimentacyjny. Jest wyrok sądu, sprawa jest u komornika i na policji (a przynajmniej była) i wszystko jak należy,a alimentów nie jestem w stanie wyegzekwować. Czy jest jakikolwiek sposób? może od rodziny dłużnika? | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Obowiązek alimentacyjny, określony przez ustawodawcę jako obowiązek dostarczania środków utrzymania i w miarę potrzeby środków wychowania obciąża krewnych w linii prostej oraz rodzeństwo. W przypadku dzieci, obowiązek ten w pierwszej kolejności ciąży na rodzicach, zaś w dalszej kolejności ciąży na dziadkach. Oznacza to, że w stosunku do dziecka ustawowo zobowiązanymi do alimentacji są przede wszystkim obydwoje rodzice, będący dla niego wstępnymi. Obowiązek alimentacyjny ciąży wspólnie na obojgu rodzicach, którzy stosownie do swych możliwości winni dostarczać dziecku środków utrzymania i wychowania lub też dokładać osobistych starań o jego wychowanie i utrzymanie. | |||
linki reklamowe | |
W takim razie, czy można podać do sądu babcię , tj. matkę dłuznika z powodu braku możliwości wyegzekwowania od jej syna należności? Jak takie sprawy są rozpatrywane?Przecież musi być jakiś sposób. | |||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |
| dukeaecc | mfilipinka | nieruchomosci_waw | zaneta1985 |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |