1
Przejdź do strony:
» Co zrobić, gdy nie znamy miejsca zamieszkania dłużnika alimentacyjnego?
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Sprawy rodzinne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:
~malgosia28
195.117.*.*

15:10 07-02-2012
Wszystko fajnie i zgodnie z przepisami, ale w moim przypadku nie mam możliwości wskazania adresu dłużnika, który od kilkunastu lat ukrywa się gdzieś za granicą, mój dochód przekracza ustaloną granicę dochodową, jeśli chodzi o fundusz alimentacyjny. Jest wyrok sądu, sprawa jest u komornika i na policji (a przynajmniej była) i wszystko jak należy,a alimentów nie jestem w stanie wyegzekwować. Czy jest jakikolwiek sposób? może od rodziny dłużnika?
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

15:57 07-02-2012
Obowiązek alimentacyjny, określony przez ustawodawcę jako obowiązek dostarczania środków utrzymania i w miarę potrzeby środków wychowania obciąża krewnych w linii prostej oraz rodzeństwo. W przypadku dzieci, obowiązek ten w pierwszej kolejności ciąży na rodzicach, zaś w dalszej kolejności ciąży na dziadkach. Oznacza to, że w stosunku do dziecka ustawowo zobowiązanymi do alimentacji są przede wszystkim obydwoje rodzice, będący dla niego wstępnymi. Obowiązek alimentacyjny ciąży wspólnie na obojgu rodzicach, którzy stosownie do swych możliwości winni dostarczać dziecku środków utrzymania i wychowania lub też dokładać osobistych starań o jego wychowanie i utrzymanie.
odpowiedz

linki
reklamowe

17:03 07-02-2012
W takim razie, czy można podać do sądu babcię , tj. matkę dłuznika z powodu braku możliwości wyegzekwowania od jej syna należności? Jak takie sprawy są rozpatrywane?Przecież musi być jakiś sposób.
odpowiedz

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona