Przejdź do strony:
» kupno mieszkania z osobą zameldowaną
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Prawo cywilne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:
~krynek
157.25.*.*

18:31 07-02-2012
Witam mam taki problem, że zamierzam kupić mieszkanie, ale właściciele chcą aby ich syn był zameldowany w nim do końca roku. Ponoć wymeldowanie nie jest mu na rękę gdyż złożył w wojsku papiery na wyjazd do Afganistanu i musiał by dużo wysiłku włożyć w uregulowanie papierów związanych z wyjazdem. Właściciele chcą dołączyć oświadczenie o zamiarze wymeldowania syna pod koniec tego roku i nawet chcą zapisać to w akcie notarialnym. Czy może wyniknąć problem z taką sytuacją, ewentualnie jak można wyjść z tego obronną ręką?
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

19:32 07-02-2012
Nie polecałabym kupna mieszkania z lokatorem. Może być tak, że syn po prostu nie chce się wymeldować, bo nie ma gdzie podziać się, a rodzice naprędce wymyślili historię z wojskiem.Kupując tak mieszkanie, ryzykuje Pan, że będzie trzeba założyć później niechcianemu lokatorowi sprawę w sądzie o eksmisję i zapewnić mu jakiś lokal zastępczy, bo przecież na ulicę go Pan nie wyniesie. W żadne zapewnienia, nawet pisemne i notarialne, proszę nie wierzyć, bo one nie będą miały mocy prawnej.
odpowiedz

linki
reklamowe

~,
89.170.*.*

00:50 08-02-2012
taki zameldowany w pana nowym mieszkaniu to pierwszy gwozdz to trumny :)
odpowiedz

12:39 08-02-2012
Witam,
proponuję podpisać umowę przedwstępną z zadatkiem bliskim wartości mieszkania i datą umowy "końcowej", z zobowiązaniem, że nikt nie będzie zameldowany w dniu przeniesienia praw własności.
Lokal powinien być przekazany w dniu podpisania umowy przedwstępnej.
Roszczenie można zabezpieczyć też na innych nieruchomościach sprzedającego.

---
Ostatnio edytowany: 12:40 08-02-2012
---------------------
pozdrawiam Tadeusz
odpowiedz
~Ziiuta
194.149.*.*

16:07 08-02-2012
ja_jagienka napisal(a): Nie polecałabym kupna mieszkania z lokatorem. Może być tak, że syn po prostu nie chce się wymeldować, bo nie ma gdzie podziać się, a rodzice naprędce wymyślili historię z wojskiem.Kupując tak mieszkanie, ryzykuje Pan, że będzie trzeba założyć później niechcianemu lokatorowi sprawę w sądzie o eksmisję i zapewnić mu jakiś lokal zastępczy, bo przecież na ulicę go Pan nie wyniesie. W żadne zapewnienia, nawet pisemne i notarialne, proszę nie wierzyć, bo one nie będą miały mocy prawnej.

dlaczego o eksmisję? przecież jak rozumiem on nie chce tam mieszkać tylko mieć meldunek, meldunek nie daje prawa do lokalu

natomiast... hm...jak wpiszą w akcie notaralnym? że nie mieszka, ale życzy sobie być zameldowanym do końca roku? przecież to jest poświadczenie nieprawdy... meldunek jest poświadczeniem faktycznego zamieszkania...ciekawam co notariusz na to?
odpowiedz
~gość
164.126.*.*

16:51 08-02-2012
~Ziiuta napisal(a):

natomiast... hm...jak wpiszą w akcie notaralnym? że nie mieszka, ale życzy sobie być zameldowanym do końca roku? przecież to jest poświadczenie nieprawdy... meldunek jest poświadczeniem faktycznego zamieszkania...ciekawam co notariusz na to?

notariusz ma to w dupie ;)
odpowiedz

19:35 08-02-2012
Oh...Ziuta
...przecież jak rozumiem on nie chce tam mieszkać tylko mieć meldunek, meldunek nie daje prawa do lokalu...

Meldunek nie daje prawa do lokalu, ale daje prawo do zamieszkiwania w nim. Strasznie łatwowierna z Pani osoba, ale może dlatego, że sprawa nie Pani dotyczy?
odpowiedz

linki
reklamowe

~gość
95.41.*.*

10:04 09-02-2012
ja_jagienka napisal(a):
Meldunek nie daje prawa do lokalu, ale daje prawo do zamieszkiwania w nim. Strasznie łatwowierna z Pani osoba, ale może dlatego, że sprawa nie Pani dotyczy?

Będąc zameldowanym facet MOŻE wejść do mieszkania z eskortą policyjną i wstawić do niego swoje meble. Sprzedawcy są cwaniakami. Chcą pieniądze za mieszkania i jako dodatek - drugie mieszkanie dla eksmitowanego syna. Plan genialny, cho łatwy do rozszyfrowania. Czego ci ludzie nie wymyślą, żeby ZGODNIE Z PRAWEM okraść innych.
odpowiedz
~gość
164.126.*.*

10:32 09-02-2012
~gość napisal(a):

Będąc zameldowanym facet MOŻE wejść do mieszkania z eskortą policyjną i wstawić do niego swoje meble. Sprzedawcy są cwaniakami. Chcą pieniądze za mieszkania i jako dodatek - drugie mieszkanie dla eksmitowanego syna. Plan genialny, cho łatwy do rozszyfrowania. Czego ci ludzie nie wymyślą, żeby ZGODNIE Z PRAWEM okraść innych.

dawno takich bzdur nie czytałem! Ale niekompetencja!
odpowiedz
~Ziiuta
194.149.*.*

15:53 09-02-2012
ja_jagienka napisal(a): Oh...Ziuta
...przecież jak rozumiem on nie chce tam mieszkać tylko mieć meldunek, meldunek nie daje prawa do lokalu...

Meldunek NIE daje prawa zamieszkiwania, a jedynie jest poświadczeniem. Zatem nikt nie prawa władować mi się do mieszkania, tylko dlatego, ze jest w nim zameldowany. Bzdura.
I nie jestem łatwowierna... wymeldowywałam już w trybie administracyjnym chętnego delikwenta ;)
odpowiedz
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona