Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | mfilipinka | nieruchomosci_waw | zaneta1985 |

~krynek 157.25.*.* |
Witam mam taki problem, że zamierzam kupić mieszkanie, ale właściciele chcą aby ich syn był zameldowany w nim do końca roku. Ponoć wymeldowanie nie jest mu na rękę gdyż złożył w wojsku papiery na wyjazd do Afganistanu i musiał by dużo wysiłku włożyć w uregulowanie papierów związanych z wyjazdem. Właściciele chcą dołączyć oświadczenie o zamiarze wymeldowania syna pod koniec tego roku i nawet chcą zapisać to w akcie notarialnym. Czy może wyniknąć problem z taką sytuacją, ewentualnie jak można wyjść z tego obronną ręką? | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Nie polecałabym kupna mieszkania z lokatorem. Może być tak, że syn po prostu nie chce się wymeldować, bo nie ma gdzie podziać się, a rodzice naprędce wymyślili historię z wojskiem.Kupując tak mieszkanie, ryzykuje Pan, że będzie trzeba założyć później niechcianemu lokatorowi sprawę w sądzie o eksmisję i zapewnić mu jakiś lokal zastępczy, bo przecież na ulicę go Pan nie wyniesie. W żadne zapewnienia, nawet pisemne i notarialne, proszę nie wierzyć, bo one nie będą miały mocy prawnej. | ||
linki reklamowe | |
~, 89.170.*.* |
taki zameldowany w pana nowym mieszkaniu to pierwszy gwozdz to trumny :) | ||
Witam, proponuję podpisać umowę przedwstępną z zadatkiem bliskim wartości mieszkania i datą umowy "końcowej", z zobowiązaniem, że nikt nie będzie zameldowany w dniu przeniesienia praw własności. Lokal powinien być przekazany w dniu podpisania umowy przedwstępnej. Roszczenie można zabezpieczyć też na innych nieruchomościach sprzedającego. ---
---------------------Ostatnio edytowany: 12:40 08-02-2012 pozdrawiam Tadeusz | ||
~Ziiuta 194.149.*.* |
dlaczego o eksmisję? przecież jak rozumiem on nie chce tam mieszkać tylko mieć meldunek, meldunek nie daje prawa do lokalu natomiast... hm...jak wpiszą w akcie notaralnym? że nie mieszka, ale życzy sobie być zameldowanym do końca roku? przecież to jest poświadczenie nieprawdy... meldunek jest poświadczeniem faktycznego zamieszkania...ciekawam co notariusz na to? | ||
~gość 164.126.*.* |
notariusz ma to w dupie ;) | ||
Oh...Ziuta ...przecież jak rozumiem on nie chce tam mieszkać tylko mieć meldunek, meldunek nie daje prawa do lokalu... Meldunek nie daje prawa do lokalu, ale daje prawo do zamieszkiwania w nim. Strasznie łatwowierna z Pani osoba, ale może dlatego, że sprawa nie Pani dotyczy? | ||
linki reklamowe | |
~gość 95.41.*.* |
Będąc zameldowanym facet MOŻE wejść do mieszkania z eskortą policyjną i wstawić do niego swoje meble. Sprzedawcy są cwaniakami. Chcą pieniądze za mieszkania i jako dodatek - drugie mieszkanie dla eksmitowanego syna. Plan genialny, cho łatwy do rozszyfrowania. Czego ci ludzie nie wymyślą, żeby ZGODNIE Z PRAWEM okraść innych. | ||
~gość 164.126.*.* |
dawno takich bzdur nie czytałem! Ale niekompetencja! | ||
~Ziiuta 194.149.*.* |
Meldunek NIE daje prawa zamieszkiwania, a jedynie jest poświadczeniem. Zatem nikt nie prawa władować mi się do mieszkania, tylko dlatego, ze jest w nim zameldowany. Bzdura. I nie jestem łatwowierna... wymeldowywałam już w trybie administracyjnym chętnego delikwenta ;) | ||
| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |