Zadaj pytanie na forum
Rafał DybkaAplikant adwokacki, specjalista w dziedzinie prawa nieruchomości, prawa budowlanego oraz podatkowego. |
| dukeaecc | mfilipinka | nieruchomosci_waw | zaneta1985 |

dziś moja mama wzięła z sądu protokół rozpraw w sprawie podziału majątku. Jak się okazało protokół zawiera słowa, których moja mama nie wypowiadała w sądzie. Mój ojciec założył mamie sprawę o podział majątku 2 2011 r. Od 2009 r. zaciągnął długi w wysokości 60 tys. zł. dziś ta wartość wynosi więcej. W 2010 r. mama wzięła z nim rozdzielność majątkową, ponieważ nie znała przyczyny zaciągniętych długów. Nie były one brane na cele mieszkaniowe, czy na zaspokojenie potrzeb rodziny. Dziś chce podziału majątku. Moja mama ma 63 lata nie ma zdolności kredytowej by spłacić ojca, nie ma też oszczędności które mogłyby w jakiejś sumie spłacić go. moja mama prosiła sąd aby odliczył dlugi, lub potraktował je na pół, gdyż one nie były brane za jej zgodą i nie na cele wyżej wymienione, moja mama jest schorowana,ale sędziny to nie interesuje. Powiedziała na ostatniej rozprawie, że to co ona postanowi to tak będzie. chciała by moja mama spłaciła ojca w 3 ratach po 20 tyś. co daje nam 60 tyś. wiem, że ojciec ma drugą rodzinę i na nią brał te kredyty, ale sąd powiedział, że te długi nie wliczają się w podział majątku. Mam zeznawać w marcu a w protokole jest napisane że zeznania kolejnych świadków nic nie wniosą do spawy bo nie mam rzekomo pojęcia o tym co działo się pomiędzy rodzicami a ja właśnie mam najwięcej dopowiedzenia. mama słysząc że ma spłacić w takiej kwocie powiedziała, że nie jest w stanie, to sędzina powiedziała, że w takim razie przypisuje mieszkanie mojemu ojcu. W ogóle nie chciała by świadkowie mojej mamy zeznawali, za to ojca zeznawali. Wiem, że sprawa i tak trafi do okręgówki, ale jak zaradzić takim sędziom, dlaczego oni są bezkarni???ja wiem że maksymalny okres spłaty jest do 10 lat. więc jak emerytka z 1400 zł może spłacić tyle pieniędzy w tak krótkim czasie. Obawa jest jeszcze taka,że nawet jeśli spłaci ojca to on i tak nie spłaci swoich długów a te długi będą wisiały na mojej mamie do dnia rozdzielności majątkowej czyli w wysokości 60 tyś. Po drugie sędzina nie chciała wziąć pod uwagę ruchomości. czyli samochód, garaż, motory itp. Policzyła tylko mieszkanie. Moja mama dziś studiowała protokół i jest zaskoczona tym co tam czyta. Wychodzi na to, że to moja mama zaciągnęła długi i chce sprzedać mieszkanie z tego tytułu. Nie wiem co da się w tej sprawie zrobić, ale wiem, że nawet sąd jest niesprawiedliwy. | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
~gość 157.25.*.* |
Weźcie sobie poradę prawną! W dużych miastach są za darmo - poszukajcie. Nawet Sędziów obowiązują jednak pewne przepisy i nie jest tak, że to Sędzia stanowi prawo i jest ponad nim. Weźcie się za to z głową. Pisząc tu na forum nie uzyskacie pomocy, bo nikt nie ma wglądu w Wasze papiery, a Ty niezbyt jasno to opisujesz. | ||
linki reklamowe | |
Sądu rzeczywiście nie interesują długi zaciągnięte przez strony po ustaniu małżeństwa lub ustaleniu rozdzielności majątkowej. Jeśli dobrze zrozumiałem to do podziału jest mieszkanie. Mieszkanie to ma jakąś wartość i dzieli się ją po połowie. Ten kto dostaje mieszkanie musi/ma obowiązek spłaty drugiego. Jeśli mama nie ma pieniędzy na spłatę ojca to będzie musiała sprzedać mieszkanie. Pozdrawiam duke | ||
~zniecierpliwiony 87.205.*.* |
""""" Obawa jest jeszcze taka,że nawet jeśli spłaci ojca to on i tak nie spłaci swoich długów a te długi będą wisiały na mojej mamie do dnia rozdzielności majątkowej czyli w wysokości 60 ty """""" Matka byłaby odpowiedzialna za długi ojca tylko wtedy gdyby wyraziła na nie zgodę. | ||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |