1
Przejdź do strony:
» odzyskanie moich rzeczy (dowodów rzeczowych) po umorzeniu śledztwa
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Postępowanie karne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:
~AB
95.155.*.*

02:20 08-02-2012
Witam. Od kilku miesięcy (prawie roku) w mojej sprawie toczyło się postępowanie śledcze, moje ubrania zostały jako dowody rzeczowe zabrane do badania biologicznego. Kilka tygodni temu otrzymałam zawiadomienie o umorzeniu śledztwa z powodu nie wykrycia sprawcy. Czy w tej sytuacji ubrania te zostaną mi odesłane (skoro nie są już potrzebne)? Jeśli tak to jak szybko można się tego spodziewać? Dzwoniłam na podany na kopercie numer, przekierowali mnie do pani prokurator, ona powiedziała w skrócie ujmując że nie wie co z dowodami, że być może odzyskam rzeczy po przedawnieniu sprawy dopiero (czyli jak sprawdziłam za 10 lat), i że trzeba czekać na decyzję w sprawie dowodów rzeczowych... Czy ktoś wie może ile się czeka na taką decyzję od chwili umorzenia śledztwa i czy da się to przyspieszyć? Czy jest możliwe że jeżeli decyzja będzie że trzeba czekać do przedawnienia to zostawią tylko te dowody, które są uznane w wyniku padań za faktycznie przydatne (bo zabrane zostały wszystkie, a z pewnością nie wszystkie mają wartość dowodową, jednak wtedy po pierwsze działałam jeszcze pod wpływem silnych emocji i tego nie przemyślałam, a po drugie policja poinformowała mnie że maksymalnie do roku rzeczy odzyskam) czy to się raczej traktuje jako całość i jeśli zostawią to już wszystkie? Albo czy dowodem nie może być sam materiał genetyczny z tych rzeczy pobrany? Bardzo proszę o pomoc.
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

13:09 10-02-2012
Witam,

skoro sprawa jest umorzona - musi być wydana decyzja w przedmiocie dowodów rzeczowych - zostanie ona Pani doręczona ( i w razie czego służy na nią zażalenie)

niezależnie od powyższego - zamiast czekać proszę na piśmie żądać zwrotu rzeczy.

Powinni Pani oddać wszystko, ewentualnie z ostrożności zachowają to ubranie z którego zabezpieczano materiał genetyczny.

z poważaniem,

Roland Szymczykiewicz
---------------------
Pomogłem? - kliknij proszę "pomógł".Polecam się - adwokat Roland Szymczykiewicz. Moja strona: www.szymczykiewicz.pl
odpowiedz

linki
reklamowe

~gogogo
89.206.*.*

11:29 11-04-2012
Witam
Kupiłam we wrześniu buty przez allegro, miały to być buty Louboutin, przyszły marne podróbki. Złożyłam zawiadomienie na policji o podejrzeniu popełnienia przestępstwa, jako dowód rzeczowy pozostawiłam owe buty. Allegro zwróciło mi połowę tego co zapłaciłam za buty, ale nadal 350zł jestem w tył. Dostałam z półtora tygodnia temu list z prokuratury o umorzeniu śledztwa. Zapytałam policjanta jak i kiedy mogę odzyskać moje buty. Odpisał mi: "obuwie jako przedmiot służący/pochodzący z przestępstwa ulega przepadkowi, wstępnie jest przechowywany do czasu okresu przedawnienia karalności, a następnie niszczony".
Powiem szczerze jestem zaskoczona, bo rozumiem, gdyby sprawa skończyła w Sądzie i padłby jakiś wyrok, ale skoro śledztwo zostało umorzone, to chciałabym nie tracić tych butów. Co mogę zrobić żeby je odzyskać?
odpowiedz
~ano
89.206.*.*

12:47 11-04-2012
Czy policja ma w ogóle prawo zniszczyć dowody rzeczowe w przypadku umorzenia śledztwa przez prokuraturę? Zakładając oczywiście, że nie są to dowody zagrażające zdrowiu i/lub życiu. Wiem, że może to zrobić w przypadku nie odebrania owych rzeczy przez ich właściciela mimo otrzymania pisma wzywającego do odbioru, ale czy można od tak zniszczyć czyjeś rzeczy? Wydaje się to nie logiczne.
odpowiedz

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona