Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | mfilipinka | nieruchomosci_waw | zaneta1985 |

~ar 88.156.*.* |
Witam mam pytanie ondośnie urlopów wypoczynkowych. Przeszukałem bardzo duzo stron na ten temat ale odpowiedzi dalej nie znam.Pracuje ponizej 10 lat i przysługuje mi 20 dni urlopu lecz pracuje w systemie 12 godzinnym i w przelicznikach ,które są podane na przeróżnych stronach internetowych nie są temu adekwatne np: w moim przypadku pracuje 2 dni do pracy ( po 12 h) i 2 dni wolnego. zaczynając od pon/wtorek / praca środa czwartek /wolne piątek sobota praca niedziela wolne poniedziałek wolne wtorek/sroda praca czwartek/piatek wolne sobota/niedziela praca w ciągu 2 tygodni pracuje 8 dni po 12 h = 96 godzin. Czyli ile dni urlopu pracodawca powinien mi zabrac? Bo z aktow prawnych co czytalem to 160 h /8= 20 dni urlopu A w moim przypadku jeżeli pracuje po 12 h to przypada mi na rok ?? wg przeliczeń na godziny 160/12=13,3 dnia urlopu to 13,3 dnia urlopu czy 20 mi się należy?????????? I tu mi sie cos nie zgadza bo art. 154 Kodeksu pracy mowi ,że 20 dni urlopu ,a w art. 154 w systemie godzinowym i juz sam nie rozumiem o co chodzi. Chcialbym odpowiedź do tego systemu. | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
~gość 83.27.*.* |
Pracuje pan w tzw równoważnym systemie czasu pracy. Zasadą jest, że urlop udziela się godzinowo. Urlop wypoczynkowy w pana przypadku udziela się w wymiarze godzinowym odpowiadającym dobowemu wymiarowi czasu pracy w dniu, w którym zamierza pan korzystać z urlopu. Co to oznacza? Oznacza to, że jeśli złożył pan wniosek o urlop na dzień, w którym zgodnie z rozkładem czasu pracy miał pan pracować 12 godzin – to z pana puli urlopowej odejmujemy 12 godzin. Przysługuje panu 20 dni urlopu czyli 160 godzin. Po wykorzystaniu urlopu w wymiarze 12 godzin (bo tyle godzin wynosi pana czas pracy w dniu w którym zamierza pan iść na urlop) pozostanie panu 148 godzin urlopu. Proszę pamiętać, że urlopu udziela się w dni , które są dla pana dniami pracy. | ||
linki reklamowe | |
~hi 83.11.*.* |
A jezeli bym pracował na zmiane raz 12 h raz wolne potem np 3 dni w pracy po 12 i wtedy np 3 dni wolnego to zmienia cos? | ||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |