Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | mfilipinka | nieruchomosci_waw | zaneta1985 |

~gość 87.207.*.* |
Witam. Mam pytanie odnośnie mojej szkody na parkingu przy centrum handlowym. Wczorajszego dnia czyli 7 lutego pojechałem z żoną na zakupy do centrum handlowego, którego parking jest monitorowany przez kamery. Wychodząc ze centrum handlowego po niecałej godzinie zauważyłem, że w moim samochodzie mam przerysowany tylny zderzak i lampę po stronie pasażera. Sprawcy oczywiście nie ma. Udaję się do firmy ochroniarskiej w centrum handlowym w celu sprawdzenia monitoringu. I dostaję odmowę, że do monitoringu ma dostęp tylko policja. Nie miałem czasu wzywać policję bo miałem wizytę u lekarza z chorą córką. Na szybko zrobiłem tylko fotki telefonem. Dobrze załatwię to później. Po załatwieniu lekarza jadę na policję. No i tu się zaczynają schody. Policjant mi mówi, że on z tym nic nie zrobi bo to jest parking wewnętrzny przy centrum handlowym, że jedynie mogę założyć sprawę do sądu cywilnego. On może tylko jak ja chcę zrobić notatkę urzędową i to wszystko i ona sobie będzie leżeć na na półce w komisariacie i na tym koniec. Sąd tylko może się tym zająć i sprawdzić monitoring. Moje pytania są następujące: Jak złożyć taką sprawę do sądu cywilnego i jakie są koszty? Jak napisać pismo do sądu cywilnego o ustalenie sprawcy? Ile taka sprawa się ciągnie i jak zabezpieczyć monitoring przed skasowaniem w centrum handlowym (Czas przechowania w tym centrum handlowym to 30 dni) Pozdrawiam i czekam na odpowiedź. | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Policjant nie miał racji. W twojej sytuacji ma zastosowanie art. 98 Kodeksu Wykroczeń. Pisz zawiadomienie o popełnionym wykroczeniu i zasuwaj z tym do komendy. Zaznacz kwestię monitoringu i zagrożenie skasowaniem nagrania jako jedynego ewentualnego dowodu.
---------------------www.detektyw-expert.pl POMOGŁEM ? PROSZĘ KLIKNĄĆ NA "POMÓGŁ". | ||
linki reklamowe | |
~tofik 83.20.*.* |
I napisz jeszcze to co powiedział Policjant, następnym razem nie będzie ludzi robił w konia - leń jeden ! | ||
Pamiętajcie o jednym - udając się do KPP i składając ustnie takie zawiadomienie zaczyna działać metoda spychologii - to nie moja sprawa, tego nie mogę, tego mi się nie chce, niech najlepiej petent sobie idzie, bo jestem zapracowany.
---------------------Dlatego tego typu sprawy załatwia się tylko i wyłącznie na piśmie. Składasz zawiadomienie o popełnieniu wykroczenia przez nieznanego sprawcę, opisujesz okoliczności, wskazujesz kto może to potwierdzić, co uległo uszkodzeniu, załączasz zdjęcia wydrukowane z telefonu. I wówczas nie ma mocnych - sprawa musi zostać przez nich wnikliwie rozpoznana. Kancelaria Adwokacka w Szczytnie adw. Łukasz Nysztal www.adwokat.nysztal.eu | ||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |