1
Przejdź do strony:
» Sprawa Madzi z Sosnowca i art 238 kk- pewne moje spostrzeżenie
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Sprawy karne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

12:24 08-02-2012
To z jakiego paragrafu ma odpowiadać mama 6-miesięcznej Madzi za to że dziewczynka zmarła postanowiłem odsunąć na boczne tory; jednak zainteresowała mnie pewna inna rzecz a mianowicie- w telewizji były wczęsnie dyskusje odnosnie tego czy kobieta powinna odpowiadać z art 233 kk i ostatecznie ustalili że nie ma podstaw do pociągnięcia jej do takiej odpowiedzialności gdyż kłamała z obawy przed odpowiedzialnością grożącą jej za śmierć dziewczynki (a wg § 3 tego artykułu w takich przypadkach wyłącza się odpowiedzialność). Jednak dziwię się że nikt nie wpadł na to że powinna odpowiadać z art 238 kk a, moim zdaniem powinna bo w końcu zanim wszystko wyszło to kobieta zgłosiła porwanie czyli przestępstwo którego nie było a ten artykuł nie posiada paragrafu wyłączającego odpowiedzialność karną.
Tak więc co prawnicy o tym myślą?
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

00:03 29-03-2012
Właśnie dostała wczoraj taki zarzut jednak jeśli chodzi o ten drugi zarzut (art 235) to nie wiem czy jego postawienie było prawidłowe ponieważ treść tego artykułu mówi tak:

[quote]Kto, przez tworzenie fałszywych dowodów lub inne podstępne zabiegi, kieruje przeciwko określonej osobie ściganie o przestępstwo, w tym i przestępstwo skarbowe, wykroczenie, wykroczenie skarbowe lub przewinienie dyscyplinarne albo w toku postępowania zabiegi takie przedsiębierze,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3[/quote]

Tak więc, moim zdaniem, kluczem do rozstrzygnięcia kwestii prawidłowości postawienia tego zarzutu jest, w tym przypadku, odpowiedź na następujące pytanie- czy spowodowało to skierowanie podejrzeń przeciwko konkretnej osobie?
odpowiedz

linki
reklamowe

09:13 29-03-2012
W komentarzach faktycznie mowa, że art. 235 kk ma odnosić się do konkretnej osoby. Nie znamy jednak szczegółów tej sprawy - być może taki konkretne podejrzenie zostało w jej zeznaniach wyrażone.
---------------------
Kancelaria Adwokacka w Szczytnie
adw. Łukasz Nysztal
www.adwokat.nysztal.eu
odpowiedz

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM