1
Przejdź do strony:
» zatrzymanie prawa jazdy za jazdę pod wpływem alkoholu
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Wykroczenia i prawo drogowe
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:
~kasia21
82.160.*.*

14:24 08-02-2012
Witam,
mój chlopak 25 grudnia spodował kolizję w lesie.nic nikomu się nie stało-ale jedna osoba źle się czuła.W tym czasie kierujący był trzeźwy.Po jakimś czasie postanowili zawieźć koleżankę na pogotowie.poprosili kolegę,on miał auto i prawko no i pojechali.w drodze do szpitala uczestnicy zdarzenia oprocz poszkodowanej wypili nie wiele alkoholu.na miejscu wydało się że osoba źle czuła się na skutek wypadku.Kierowcę zbadali i miał najwięcej 0.33 w wydychanym powietrzu,zatrzymano prawo jazdy.wszyscy uczestnicy potwierdzają iż mój chłopak pił po zdarzeniu,już w trakcie drogi do szpitala.mimo to prokurator wydal postanowienie o zatrzymaniu prawka.biegły wyliczył niewiadomo jakim cudem że mial 1.32 promila...Czy jest możliwość odzyskania prawka???
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

13:18 10-02-2012
Witam,

zasadniczo nie widzę możliwości odzyskania prawka aż do prawomocnego wyroku, jeżeli będzie uniewinniający. A czy tak będzie? osobiście w wątpię - 3ba by było podważyć opinię biegłego.

De facto mogło być tak, że chłopak pił parę godzin wcześniej albo dzień nawet wcześniej a potem następnego dnia jechał (a promile miał w krwi dalej).

Badanie biegłego (badanie tzw. retrospektywne) właśnie to wykazało. On mógł sobie z tego nie zdawać sprawy. Nie zmienia to jednak jego odpowiedzialności karnej.

Grozi mu zatem obok kary (zapewne w "zawieszeniu") zakaz prowadzenia pojazdów na czas od roku do 10 lat.

z poważaniem,

Roland Szymczykiewicz
---------------------
Pomogłem? - kliknij proszę "pomógł".Polecam się - adwokat Roland Szymczykiewicz. Moja strona: www.szymczykiewicz.pl
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona