Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | mfilipinka | nieruchomosci_waw | zaneta1985 |

~kasia21 82.160.*.* |
Witam, mój chlopak 25 grudnia spodował kolizję w lesie.nic nikomu się nie stało-ale jedna osoba źle się czuła.W tym czasie kierujący był trzeźwy.Po jakimś czasie postanowili zawieźć koleżankę na pogotowie.poprosili kolegę,on miał auto i prawko no i pojechali.w drodze do szpitala uczestnicy zdarzenia oprocz poszkodowanej wypili nie wiele alkoholu.na miejscu wydało się że osoba źle czuła się na skutek wypadku.Kierowcę zbadali i miał najwięcej 0.33 w wydychanym powietrzu,zatrzymano prawo jazdy.wszyscy uczestnicy potwierdzają iż mój chłopak pił po zdarzeniu,już w trakcie drogi do szpitala.mimo to prokurator wydal postanowienie o zatrzymaniu prawka.biegły wyliczył niewiadomo jakim cudem że mial 1.32 promila...Czy jest możliwość odzyskania prawka??? | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Witam,
---------------------zasadniczo nie widzę możliwości odzyskania prawka aż do prawomocnego wyroku, jeżeli będzie uniewinniający. A czy tak będzie? osobiście w wątpię - 3ba by było podważyć opinię biegłego. De facto mogło być tak, że chłopak pił parę godzin wcześniej albo dzień nawet wcześniej a potem następnego dnia jechał (a promile miał w krwi dalej). Badanie biegłego (badanie tzw. retrospektywne) właśnie to wykazało. On mógł sobie z tego nie zdawać sprawy. Nie zmienia to jednak jego odpowiedzialności karnej. Grozi mu zatem obok kary (zapewne w "zawieszeniu") zakaz prowadzenia pojazdów na czas od roku do 10 lat. z poważaniem, Roland Szymczykiewicz Pomogłem? - kliknij proszę "pomógł".Polecam się - adwokat Roland Szymczykiewicz. Moja strona: www.szymczykiewicz.pl | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |