Zadaj pytanie na forum
![]() | Joanna HetmanAdwokat i radca prawny, ekspert w dziedzinie prawa autorskiego, pracy, handlowego i europejskiego. |
| dukeaecc | mfilipinka | nieruchomosci_waw | zaneta1985 |

~kinia28 83.9.*.* |
Witam, chciałabym zmienić nazwisko mojej córce,która nosi moje panieńskie nazwisko,mój były partner niema do niej praw,gdyz zostały mu odebrane na sprawie o alimenty, teraz jestem zamężna i chciałabym dać córce nazwisko męża Co muszę zrobić? czy jesli bede musiała założyć sprawe to czy mój były ojciec dziecka musi być na sprawie?? czy wystarczy jechac tylko do USC i zmienic nazwisko? bardzo proszę o odpowiedz | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
~zniecierpliwiony 87.205.*.* |
A alimenty płaci? | ||
linki reklamowe | |
Pani mąż powinien przysposobić córkę. Pozdrawiam duke | ||
~kinia28 83.9.*.* |
tak płaci. ale niema do niej zadnych praw, sąd go pozbawił. | ||
niechce wogóle sie z nim spotkać. prosze mi poradzić bo niewiem co mam robić. --- Ostatnio edytowany: 20:20 08-02-2012 | |||
Proszę zapytać w USC, zwykle ojciec całkowicie pozbawiony praw rodzicielskich nie musi wyrażać zgody na zmianę nazwiska jego dziecka. | ||
alimenty płaci.komornik ściąga miu z pensji i chciałam najpierw zrezygnować z alimentów a potem zmienić córce nazwisko i dlatego chciałabym sie dowiedziec czy biologiczny ojciec musi być przyc przy zmianie nazwiska . prosze o szybka odp | |||
linki reklamowe | |
~gość 83.27.*.* |
Jeżeli ojciec dziecka jest pozbawiony władzy rodzicielskiej to jego zgoda na zmianę nazwiska nie jest potrzebna. Nie ma też znaczenia, że płaci alimenty. Nie potrzeba do tego żadnego przysposobienia. Nawet gdy dziecko będzie nosiło nazwisko pani obecnego partnera to ojciec biologiczny będzie nadal zobowiązany do płacenia alimentów. USTAWA z dnia 15 listopada 1956 r. o zmianie imion i nazwisk Art. 5. 1. Zmiana nazwiska obojga rodziców rozciąga się na małoletnie dzieci. 2. Jeżeli zmiana nazwiska dotyczy tylko jednego z rodziców, rozciągnięcie jej na małoletnie dziecko wymaga zgody drugiego z rodziców, chyba że nie ma on pełnej zdolności do czynności prawnych, nie żyje lub nie jest znany albo że jest pozbawiony władzy rodzicielskiej. Gdy dziecko ukończyło 14 lat, potrzebna jest również jego zgoda. | ||
dziekuje za odp. w takim razie wystarczy jeśli pojade do USC i zmienie nazwisko córce czy muszę zakładać sprawe sądową? | |||
~gość 83.27.*.* |
Nie musi pani zakładać sprawy w sądzie. W urzędzie złoży pani odpowiednie oświadczenie. Oczywiście musi mieć pani przy sobie prawomocny wyrok sądu o pozbawieniu władzy. | ||
| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |