1
Przejdź do strony:
» darowizna a wymeldowanie
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Prawo spadkowe
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:
~paula
88.220.*.*

17:32 08-02-2012
Witam! Mam poważny problem. W styczniu 2011 r dostałam mieszkanie od dziadka w ramach darowizny bez wskazanej służebności. Mieszkam w tym mieszkaniu razem z meżem i dzieckiem. Dziadek 6 miesiecy temu postanowił przenieść sie do Domu Pomocy Społecznej odległego o 300 km. Decyzja jego była dobrowolna. Chciałabym dziadka wymeldować z mieszkania. Czy byloby to powodem do odebrania darowizny? Czy mogę juz to mieszkanie sprzedać?
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

17:43 08-02-2012
~paula napisal(a): Witam! Mam poważny problem. W styczniu 2011 r dostałam mieszkanie od dziadka w ramach darowizny bez wskazanej służebności. Mieszkam w tym mieszkaniu razem z meżem i dzieckiem. Dziadek 6 miesiecy temu postanowił przenieść sie do Domu Pomocy Społecznej odległego o 300 km. Decyzja jego była dobrowolna. Chciałabym dziadka wymeldować z mieszkania. Czy byloby to powodem do odebrania darowizny? Czy mogę juz to mieszkanie sprzedać?

1) można dziadka wymeldować,
2) samo wymeldowanie nie może być podstawą odwołania darowizny,
3)można sprzedawać mieszkanie,
4) uwaga na podatek dochodowy od sprzedaży mieszkania

Pozdrawiam
Artur Rosiński
---------------------
www.prawnicy-nieruchomosci.pl
tel. 535 999 714

AIM Nieruchomości Kancelaria Prawna to zespół ekspertów prawa obrotu nieruchomościami, prawników z wieloletnim stażem w renomowanych kancelariach notarialnych i adwokackich.
Świadczymy usługi w zakresie doradztwa prawnego przy przygotowywaniu i przeprowadzaniu wszelkich transakcji oraz sporów sądowych mających za przedmiot nieruchomości.
Zapraszamy do współpracy!
odpowiedz

linki
reklamowe

~gość
88.220.*.*

17:52 08-02-2012
Nie bede miała nieprzyjemności jesli wymelduję Dziadka bez jego zgody wszczynajac postepowanie? Pytam o to jeszcze raz ponieważ dzis natknełam sie na watek w którym"ktoś"pisze o podobnej sprawie :

"Prawnie możesz wymeldować, ale rzeczywiście rodzi to obawy o cofnięcie darowizny. Sprzedaj to mieszkanie, nabywca nie powinien robić problemu, bo sam go bez trudu wymelduje. Ostatnio zresztą miałem sprawę, gdzie było już oświadczenie o cofnięciu darowizny złożone, wniesiony nawet pozew (właśnie zaczęło się od wymeldowania) a kupcy na mieszkanie znaleźli się bez trudu"

Jesli nie uda sie wymeldowac osoby z mieszkania istnieje możliwosć sprzedaży z ZAMELDOWANYM LOKATOREM?
odpowiedz

23:29 08-02-2012
Pani ma prawny obowiazek wymeldowac osobe ktora jest zameldowana a nie mieszka.
Oczywiscie, moze Pani sprzedac lokal z lokatorem ale za jaka cene ? Za pol wartosci lokalu ? Przeciez lokator moze zadac mieszkania a zadne z proponowanych mu nie bedzie odpowiadalo ...... I dojdzie do sprawy sadowej, przyznaja mu lokal zastepczy za 10 lat a do tego czasu bedzie mieszkal w lokalu u Pani a drbne komorne bedzie placila gmina ...
odpowiedz

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona