Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | mfilipinka | nieruchomosci_waw | zaneta1985 |

~gość 212.160.*.* |
Dzień dobry. Na początku może zacznę od tego,że jakieś 13 lat temu zmarł mój dziadek (ze strony ojca) zostawiając po sobie 3 spadkobierców. Mojego ojca i jeszcze dwóch synów.Dziadek prawdopodobnie zostawił teatament,ale mój ojciec z całego majątku nie dostał nic, moze i miał coś zapisane lezc przy odczycie nie był,o nic sie nie starał nigdy,generalnie był "czarna owcą" w rodzinie (alkohol itd) nawet podejrzewam,że nie miał za co przeprowadzić sprawy spadkowej.Całym majatkiem po dziadku zarządza mój wujek (najmłodszy brat mojego ojca),a w grę wchodza nie małe pieniądze.I tu zaczyna się problem ponieważ mój ojciec 18 stycznia zmarł. 1.Czy mojemu ojcu należał się jakiś spadek po dziadku? 2.Czy mi coś należy sie po dziadku,albo po ojcu jeżeli jemu coś się należało (ojciec nie utrzymywał żadnych kontaktów ze mną ani z moim bratem,a rodzice byli po rozwodzie)? 3. Jak ma sie dowiedzieć czy ojciec był ujęty w testamencie? Poprostu nie wiem co mam zrobić, a tatuś zostawił po sobie spore długi.Nie wiem czy to ma wpływ na ta sprawę ale ojca pochowałam ja na włąsny koszt bo nie był ubezpieczony i z tego tytułu ja też popadłam w długi. Proszę o pomoc | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
~cr 109.243.*.* |
1. Udać, zadzwonić, napisać do sądu spadku: kto nabył spadek po dziadku i na jakiej podstawie (testament, ustawa) 2. Nie ma terminu, w jakim ma się odbyć dział spadku 3. W skład spadku po ojcu wchodzi spadek przypadający mu po dziadku 4. Niezlozenie oswiadczenia o odrzuceniu spadku po ojcu (w okresie 6 mies. od śmierci) bedzie oznaczało pełną odpowiedzialność za długi ojca 5. Złozenie oświadczenia o przyjęciu spadku po ojcu z dobrodziejstwem inwentarza oznacza odpowiedzialność za długi do wysokosci wartości otrzymanego spadku. Ale wtedy konieczny jest spis inwentarza, ktory jest dokonywany przez komornika (czynność płatna!) 6. Złozenie w terminie 6 miesiecy oswiadczenia o odrzuceniu spadku oznacza nie tylko brak odpowiedzialnosci za długi ale i jakiegokolwiek prawa do spadku | ||
linki reklamowe | |
Dziękuję za odpowiedź. Ale chciałąm sie jeszcze zapytać co w przypadku gdy ojciec zrzekł się spadku po dziadku,bo tak też być mogło,czy wtedy mi i bratu należy się jakiś zachowek po nim? | |||
~cr 109.243.*.* |
1. Zrzeczenie się spadku Zrzec sie spadku mozna zawierając notarialną umowę z przyszłym spadkodawcą. Jezeli ojciec zawarł taką umowę z dziadkiem i zastrzegł w tej umowie, że zrzeczenie nie dotyczy zstępnych, to Pani z bratem dziedziczycie tę część spadku, która przypadalaby ojcu przy dziedziczeniu ustawowym. Jezeli nie zawarł takiego zastrzeżenia, to nie dziedziczycie. Mimo zawarcia takiej umowy, ojciec mógł dziedziczyć na podstawie testamentu, jezeli w testamencie na jego rzecz było jakieś rozporządzenie, a testament był ważny. Jeżeli wartość spadku była mniejsza, niz przysługujacy mu zachowek, to nie mógł żądać uzupelnienia zachowku, bo spadku zrzekł. 2. Odrzucenie spadku a) Jezeli ojciec odrzucil spadek nabyty na podstawie ustawy, to na jego miejsce wstępujecie wy i dziedziczycie jego udzial w spadku po dziadku. b) Jezeli ojciec odrzucił spadek nabyty na podstawie testamentu, to jego udział w spadku przechodzi na pozostałych spadkobierców testamentowych. 3) Przeniesienie udziału w spadku na innego spadkobiercę Ojciec nabył spadek i podczas działu spadku swój udział przeniósł odplatnie lub nieodplatnie np. na swego brata. Od brata nie można żądać spłaty, jezeli przeniesienie było nieodplatne, bo taka była wola ojca. | ||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |