1
Przejdź do strony:
» Problem z podziałem majątku
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Sprawy rodzinne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

21:25 08-02-2012
Witam,
chciałbym prosić o pomoc w rozwiązaniu problemu.
Sprawa dotyczy własności jaką jest nieruchomość, jest to temat, który dotyczy mnie pośrednio ponieważ jest to konflikt między moją ciocią a wujkiem ale dotyczy też mojego taty (brat wujka).
Prawdopodobnie nie znam wszystkich faktów dokładnie ale jeśli zabraknie jakichś informacji to postaram się je zdobyć.

Sytuacja jest następująca:
W latach 80tych (dokładna data nie jest mi znana na dzień dzisiejszy) mój wujek ożenił się z ciocią, w roku 1991 zakupił ziemię rolną wraz z moim ojcem jednak akt notarialny został spisany tylko na wujka. Dokładny zapis w akcie notarialnym brzmi:

paragraf3
Pan xxx xxx sprzedaje xxx xxx (wujkowi) nieruchomość ... za cenę ... a xxx xxx (wujek) oświadcza, iż nieruchomość tą za powyższą cenę kupuje ze środków stanowiących jego majątek odrębny oraz zapewnia, że z żoną nie zawierał jakiejkolwiek umowy majątkowej.

W roku 1995 wujek dokonał rozdzielności majątkowej z żoną i przepisał część dóbr (inna nieruchomość) na żonę. Podczas dokonywania rozdzielności majątkowej nie poruszono sprawy nieruchomości rolnej.

Obecnie wujek w dalszym ciągu jest w związku małżeńskim jednak z żoną żyje w separacji i praktycznie nie ma z nią kontaktu. W tym momencie ziemie chce oddać mojemu ojcu (należne udziały) ale niestety dowiedział się od notariusza, że musi uzyskać zgodę żony.
Niestety nie wiem czego ma dotyczyć zgoda ale notariusz twierdzi że "zmieniły się przepisy".
Nie wiemy jak z tej sytuacji wybrnąć, ponieważ żona nie utrzymuje kontaktu i zgody nie chce wydać. Jakie pozostają opcje i czemu potrzebna jest zgoda skoro ziemia zakupiona była w czasie związku małżeńskiego z zastrzeżeniem że kupuje ziemię z własnych środków i tylko na siebie. Jakie przepisy mogły się zmienić i czemu go to dotyczy skoro ponoć prawo nie działa wstecz?
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz
~zniecierpliwiony
87.205.*.*

09:12 09-02-2012
Jeżeli zakup nieruchomości został dokonany za środki pochodzące z majątku odrębnego\osobistego\ , to zgoda żony nie jest potrzebna do dokonania darowizny z tej nieruchomości.
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona