Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | mfilipinka | nieruchomosci_waw | zaneta1985 |

~Piotr 178.73.*.* |
Witam Mam pytanie odnośnie pomocy przy rozwiązaniu kwesti podziału majątku po rodzicach. Wiec może zaczne od początku: pisze w imieniu mojej mamy Tematem spadku jest dom piętrowy usytuowany prawie na środku działki 5metrów od domu w jego lini po lewej stronie stoi garaż/warsztat i oczywiście przynależna działka. Dom stoi jakieś 25m od przodu działki czyli od bramy wjazdowej i jakieś 13m od końca działki, garaż mniej wiecej podobnie. Po śmierci rodziców została przeprowadzona sprawa o ustanowienie spadku czyli sąd przyznał po 1/3 spadku każdemu z 3 spadkobierców: siostra i dwóch braci, w miedzyczasie siostra spłaciła jednego z braci, wiec podział w chwili obecnej wynosi 2/3 - siostra i 1/3 brat. Dalej, po smierci rodziców brat żyjący w konkubinacie z kobietą wzieli ślub, miało to miejsce juz po śmierci rodziców. Brat w konkubinacie zamieszkiwał od wielu lat w tym domu on zameldowany ona nie. Teraz po smierci rodziców Oni w zwiazku małżeńskim dalej tam zamieszkują i oboje są zameldowani. Nie pozwalaja mi na wejscie do domu ani na teren posesji, udało mi sie tam wejść dwa razy ale tylko z asysta policji (wiec co do porozumienia pod wzgledem podziału niema szans :) ). Brat po wylewie 1-sza grupa inwalidzka. Niby zgadzają sie na sprzedaż lecz jesli ktokolwiek przychodzi obejżeć dom poprostu go nie wpuszczają. Kasy aby mnie spłacić nie maja ona nie pracuje a on na zasiłku z opieki. Dom piekny stary doprowadzili do ruiny (nie dbaja, nie remontuja bo i kasy nie maja, chociaż mówią że remontuja bo załatali dziure w dachu jak im sie na głowe lało, w środku kupy po psach i wieczne libacje). Dodatkowo ostatnio zauważyłam że ktoś z ich znajomych tam mieszka czy wynajmują mu czy nie, tego nie wiem. Wiem że jest możliwość zarządzenia przez sąd sprzedaży, ale chciałabym tego uniknąć po pierwsze sentyment po drugie cena osiągnieta na licytacji bedzie podejrzewam 1/2 wartości faktycznej nieruchomości nie chce aby dorobek życia moich rodziców został oddany za bezcen. 1. Czy żona brata po jego śmierci (nie maja dzieci) ma jakies prawa do jego części spadku? Jeśli tak to jakie? Jeśli nie to czy mogą coś zrobić żeby miała jakies prawa? 2. Chciałbym otworzyć warsztat samochodowy w w/w garażu czy jest możliwość oddzielenia tego garażu aby oni nie mieli prawa do niego wejść. Czy tylko jest to możliwe po zrobieniu podziału nieruchomości? 3. Jeśli podział nieruchomości to czy dom może być podzielony w ten sposób aby oni nie mieli dostepu do łazienki i ubikacji przypominam (brat 1-sza grupa inwalidzka) ew. wybudowanie kibelka gdzieś na zewnątrz domu na ich części działki + odzielna furtka i wejście do domu. 4. Prosze o ew. inne propozycje jak to można by było rozwiązać. Dziekuje i czekam na odp. | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Ad p. 1): Zazwyczaj wspolmalzonek osoby zmarlej nie majacej dzieci dziedziczy caly majatek. Ad p. 2): Jezeli sad podzieli nieruchomosc na dwie czesci za zezwoleniem mierniczego z gminy i Pan obejmie garaz i dostanie zgode na prowadzenie warsztatu - tak. Ad p. 3): Taka nieruchomosc mozna podzielic sadownie ale nie sadze ze w Pana przypadku. Musi dac opinie mierniczy z gminy. Do wspolnej wlasnosci kazdy z wspolwlascicieli musi miec dostep, jezeli oni wynajmuja pomieszczenie to dla Pana jest 1/3 naleznosci, napewno ta osoba nie jest zameldowana, trzeba to zglosic na policje. W sadzie napewno przyznaja Panu cala nieruchomosc ze splata brata ale moze na tym Pan stracic poniewaz brat nie dbal o dom. Czy mama jest wspolwlascicielka domu ? Jezeli tak, to odpowiedz bedzie nieco inna. | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |