Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | mfilipinka | nieruchomosci_waw | zaneta1985 |

~Lucy 83.11.*.* |
Będę dziedziczyła po bracie cioteczny. Niebawem wyjdzie po nim sprawa spadkowa. Ponieważ jestem od niedawna na emeryturze, boje się ile będę musiała zapłacić podatku do Urzędu Skarbowego. Bardzo proszę o pomoc w obliczeniach, żebym chociaż trochę wiedziała, czego się mogę spodziewać. Brat cioteczny - tutaj trzecia grupa podatkowa. Postanowiłam wycenić małe mieszkanko na 103 tysiące, ponieważ jest ono całkiem w ruinie. Są jeszcze pieniądze kuzyna na subkoncie w domu opieki - 11460 zł, które postaram się po sprawie odzyskać. W sumie w formularz wpiszę po sprawie - 114460 zł. Gdyby tak istotnie było, to jaki musiałabym zapłacić od tego podatek Urzędowi Skarbowemu?? Bardzo raz jeszcze proszę o pomoc w obliczeniu. Z góry dziękuję! | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
~cr 109.243.*.* |
Podatek od nadwyżki ponad kwotę wolną od podatku: 2 877, 90 + 20% od nadwyżki ponad 20 556 | ||
linki reklamowe | |
~Lucy 83.25.*.* |
Bardzo dziękuję za odpowiedź, ale tego niestety, tego nie rozumiem..... To ile bym musiała zapłacić?? Bardzo proszę o jeszcze jedna odpowiedź | ||
Pani zaplaci 2877,90 zl podatku od 20556 zl + 20% (jedna piata) od kwoty przekraczajaca 20556 zl. Jezeli majatek US wyceni na 120556 zl Pani zaplaci 2877,90 zl + 20000 zl razem 22877.90 zl. Wzbogaci sie Pani o prawie 100.000 zl. | ||
~Lucy 83.25.*.* |
Bardzo dziekuje za wyjaśnienie. Teraz wszystko rozumiem. Moc najserdeczniejszych pozdrowień!! | ||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |