Przejdź do strony:
» Ustanie obowiazku alimentacyjnego
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Sprawy rodzinne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

10:37 09-02-2012
Witam
Przez ostatnie kilka lat płaciłem na syna alimenty, ale ubiegłego roku syn, który ukończył w tym właśnie roku 18lat porzucił szkołę i postanowił wyjechać do pracy za granice. Co prawda do tej pory nie wyjechał, ale podjął prace zawodową i od miesiąca już pracuje. W związku z tym chciałbym złożyć pozew o ustanie obowiązku alimentacyjnego. Moje pytanie czy jest to w tej sytuacji możliwe i jak to zrobić? Jak napisać taki pozew?
Z góry dziękuję za pomoc
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz
~zniecierpliwiony
87.205.*.*

10:52 09-02-2012
Art.133 par.3 Kodeksu Rodzinnego.
odpowiedz

linki
reklamowe

~zniecierpliwiony
87.205.*.*

12:12 09-02-2012
W świetle polskiego prawa za dziecko uznaje się każdą istotę ludzką od poczęcia (Ustawa o Rzeczniku Praw Dziecka) aż do osiągnięcia pełnoletności (tj. co do zasady 18 lat)[1]. W rozumieniu Konwencji o prawach dziecka, przyjętą przez Zgromadzenie Ogólne Narodów Zjednoczonych dnia 20 listopada 1989 r., dziecko, z uwagi na swoją niedojrzałość fizyczną oraz umysłową, wymaga szczególnej opieki i troski, w tym właściwej ochrony prawnej, zarówno przed jak i po urodzeniu.

Dziecko w polskim prawie nie posiada pełni praw obywatelskich i musi zawsze posiadać jakiegoś prawnego opiekuna, który z jednej strony odpowiada za niego prawnie (por. władza rodzicielska), a z drugiej ma obowiązek zapewniać mu materialną i psychiczną opiekę.
odpowiedz
~gość
83.7.*.*

20:53 09-02-2012
Ze wszystkim się zgadzam i rozumiem, ale jeżeli mój syn porzucił szkołę(sam z własnej nie przymuszonej woli)mimo tego, że szczerze go namawiałem do dalszej nauki i postanowił(?) pracować, to co dalej z moim obowiązkiem płacenia na konto jego matki alimentów.
Chciałbym się dowiedzieć czy mogę w tej sytuacji zaprzestać płacenia, czy dalej muszę to robić. Jeżeli mogę to jak to należycie załatwić.
odpowiedz
~zniecierpliwiony
87.205.*.*

21:30 09-02-2012
~gość napisal(a): Ze wszystkim się zgadzam i rozumiem, ale jeżeli mój syn porzucił szkołę(sam z własnej nie przymuszonej woli)mimo tego, że szczerze go namawiałem do dalszej nauki i postanowił(?) pracować, to co dalej z moim obowiązkiem płacenia na konto jego matki alimentów.
Chciałbym się dowiedzieć czy mogę w tej sytuacji zaprzestać płacenia, czy dalej muszę to robić. Jeżeli mogę to jak to należycie załatwić.

No przecież wskazałem art.133 par.3 Kodeksu Rodzinnego . Do tego jeszcze dochodzi art 144 Kodeksu Rodzinnego i art 5 KC.
Zaprzestać płacenia alimentów poprzez oświadczenie woli pełnoletniemu ....nie matce.
Jeżeli będzie próbował egzekwować przez komornika ....to takie samo oświadczenie woli należy skierować do komornika plus załączona kopia oświadczenia skierowana do pełnoletniego.Jeżeli komornik będzie próbował egzekwować to należy zawiadomić i sąd rodzinny i organy ścigania o przekroczeniu przez komornika uprawnień.
odpowiedz
~gość
83.27.*.*

21:41 09-02-2012
Zniecierpliwiony nie wprowadzaj tego pana w błąd.
Pokaż mi słowo w jakiejkolwiek ustawie, przepisie wykonawczym , rozporządzeniu, wyroku sądu że rodzic może to zrobić oświadczeniem?
W żadnym przepisie nie ma mowy o jakimś oświadczeniu.
Wyrok sądu może tylko zmienić , uchylić sąd więc nie mąć człowiekowi w głowie.

Panie Andrzeju
Jeśli chce pan się uchylić od płacenia alimentów na pełnoletnie dziecko to proszę złożyć stosowny wniosek do sądu a w nim powołać się właśnie na art.133 par.3 Kodeksu Rodzinnego. Opisać szczegółowo sytuację i myślę, że jeśli syn rzeczywiście nie chce się uczyć to sąd zwolni pana z obowiązku alimentacyjnego. Życzę powodzenia.
odpowiedz

22:10 09-02-2012
Proszę nie zapomnieć aby ująć we wniosku datę od którego miesiąca żąda Pan zniesienia alimentów. To ważne
Pozdrawiam
duke
odpowiedz

linki
reklamowe

~zniecierpliwiony
87.205.*.*

22:30 09-02-2012
~gość napisal(a): Zniecierpliwiony nie wprowadzaj tego pana w błąd.
Pokaż mi słowo w jakiejkolwiek ustawie, przepisie wykonawczym , rozporządzeniu, wyroku sądu że rodzic może to zrobić oświadczeniem?
W żadnym przepisie nie ma mowy o jakimś oświadczeniu.
Wyrok sądu może tylko zmienić , uchylić sąd więc nie mąć człowiekowi w głowie.

Panie Andrzeju
Jeśli chce pan się uchylić od płacenia alimentów na pełnoletnie dziecko to proszę złożyć stosowny wniosek do sądu a w nim powołać się właśnie na art.133 par.3 Kodeksu Rodzinnego. Opisać szczegółowo sytuację i myślę, że jeśli syn rzeczywiście nie chce się uczyć to sąd zwolni pana z obowiązku alimentacyjnego. Życzę powodzenia.

Można to zrobić na drodze sądowej. Nie ma jednak takiego obowiązku.Ale prawo tego nie zabrania . Jest to jednak tylko marnowanie czasu , pieniędzy , swoich i podatników.
odpowiedz

22:34 09-02-2012
Dziękuje, to chyba mi wyjaśniło sprawę. Mam jeszcze jedną prośbę, czy jest gdzieś dostępny wzór takiego wniosku. Sytuacja materialna zmusza mnie do tego by zająć się tym samemu wiec i wniosek muszę sam napisać, a chciałbym by było to w miarę przyzwoicie napisane i nie odsyłali mnie w sadzie do......
pozdrawiam
odpowiedz
~gość
83.27.*.*

22:34 09-02-2012
Podaj podstawę prawną z której wynika, że rodzic ma złożyć oświadczenie. Bo takie Twoje pisanie (czytaj:lanie wody) to właśnie przykład ignorancji...
odpowiedz
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona