Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | mfilipinka | nieruchomosci_waw | zaneta1985 |

~michal23 109.196.*.* |
Witam, Mój ojciec przepisał na mnie pół mieszkania(w akcie notarialnym) w 2008 roku. Teraz się na mnie pogniewał i chce to unieważnić. Jakie on ma prawo to zrobić? Jeśli tak to jak mogę się bronić? Z góry dziękuje za odpowiedz | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
~cr 164.126.*.* |
Odwołać darowiznę mozna tylko z powodu rażącej niewdzieczności Żaden przepis nie określa, co jest rażącą niewdzięcznością Ocena, czy zachowanie obdarowanego było rażącą niewdziecznością, należy do sądu Krzywda musi być wyrządzona swiadomie, w nieprzyjaznym zamiarze, dużych rozmiarów, nie sprowokowana przez samego darczyńcę i miec negatywny wydzwięk spoleczny Odwolanie darowizny musi nastapić przez oswiadczenie żlożone przez ojca Panu na pismie Jeżeli Pan dobrowolnie nie złozy u notariusza oswiadczenia woli o zwrocie darowizny, to wtedy ojciec musiałby wnieść powództwo o zobowiazanie Pana do złozenia takiego oswiadczenia woli. W pismie do sadu musiałby podać powody odwolania darowizny. Kopię takiego pisma sąd Panu prześle i będzie Pan wiedział, jakie zarzuty przeciwko Panu podnosi ojciec. I wtedy trzeba będzie przygotować dowody (np. zeznania swiadków), ze zarzuty są nieprawdziwe. Jezeli sąd przyzna Panu rację, odwolanie bedzie nieskuteczne. | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |