1
Przejdź do strony:
» Spadek po dziadkach a postepowanie spadkowe po ojcu
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Prawo spadkowe
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

11:34 09-02-2012
Witam serdecznie i bardzo proszę o pomoc. Jestem dzieckiem z pierwszego małżeństwa. Ojciec nigdy się mną nie interesował, alimenty słał nieregularnie, delikatnie mówiąc. Rodzina ojca też zapomniała o moim istnieniu. Ojciec zmarł ponad 20 lat temu nie zostawiając testamentu, zresztą nigdy się tym nie interesowałam. Teraz po ponad 40 latach rodzina ojca przypomniała sobie o moim istnieniu, powód chcą uregulować sprawę domu i gospodarstwa po zmarłych dziadkach. Uporczywe telefony do mojej mamy kiedy mogą się ze mną skontaktować. W końcu doszło do spotkania i okazało się, że powodem jest dokument do podpisu, chyba chodziło o zrzeczenie się części, która prawnie przysługiwałaby mi po dziadkach. Byłam bardzo zdenerwowana całą tą sytuacją i zniesmaczona ich zachowaniem. Powiedziałam, że nic nie podpiszę. Zapomniałam o sprawie i miałam nadzieję, że odeszła bezpowrotnie niestety w ubiegłym tygodniu dostałam pismo z sądu z miejsca zamieszkania mojego ojca o ustosunkowanie się do jego treści w terminie 10 dni. Do pisma załączony jest wniosek brata ojca o stwierdzenie nabycia spadku po ojcu przez mnie i moje przyrodnie rodzeństwo. W uzasadnieniu powiedziane jest, że zmarły tzn. mój ojciec nie pozostawił testamentu, do spadku nie wchodzi gospodarstwo rolne ani udziały w rolniczej spółdzielni produkcyjnej i że nie było dotychczas prowadzone postępowanie spadkowe po zmarłym ojcu. Nie bardzo wiem co mam zrobić. Z pewnością muszę sprostować swoje imię, które źle wpisano w piśmie, ale jakie kroki podjąć z czym to wszystko się wiąże? Czy będę musiała stawić się w tamtym sądzie? Jest odległy od mojej miejscowości ponad 300 km. Nie mam pojęcia jak żył mój ojciec, co będzie jeśli okaże się, że dziedziczę po nim jakieś długi? Czy może mnie reprezentować osoba przez mnie uprawniona i kogo mogę wyznaczyć do tego? Bardzo proszę o pomoc i rozjaśnienie mi w głowie. Będę bardzo wdzięczna.
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

12:11 09-02-2012
Mam jeszcze pytanie czy mogę zrzec się spadku po ojcu skoro postępowanie spadkowe jest dopiero teraz? Czy wniosek o nabycie spadku po ojcu był konieczny, aby wykazać, że jestem uprawniona do spadku po dziadkach? Czy jest możliwość w tej chwili, gdy wniosek został złożony, abym mogła zrezygnować ze wszystkiego tak, aby nikt mnie nigdzie nie ciągał?
odpowiedz

linki
reklamowe

~cr
46.113.*.*

21:24 09-02-2012
Jest to postępowanie o stwierdzenie nabycia spadku po ojcu. Otrzyma Pani zawiadomienie o terminie rozprawy i najprawdopodobniej Pani stawiennictwo będzie nieobowiązkowe. Sąd stwierdzi kto nabył spadek po ojcu i jaką jego część.
Nie może Pani odrzucić spadku po 20 latach od śmierci ojca. Nabyła Pani spadek wprost ale nie grozi Pani spłata długów, bo roszczenie o spłatę przedawniło.
Pełnomocnictwa do reprezentowania w sądzie można udzielić adwokatowi, radcy prawnemu, mamie, rodzeństwu, mężowi, zstępnym.
odpowiedz

11:33 10-02-2012
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Nie bardzo wiem tylko po co to komu potrzebne skoro ojciec po sobie nic nie pozostawił. Co ma spadek po dziadkach do spadku po ojcu? Czy było to konieczne?
odpowiedz
~gość
89.170.*.*

23:35 12-02-2012
bo ten spadek po dziadkach dziedziczy wlsnie ojciec i w takim razie po ojcu teraz ty :)
odpowiedz

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona