Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | mfilipinka | nieruchomosci_waw | zaneta1985 |

Witam. Zostałem napadnięty przez dwóch łysych dresiarzy . Skradziono mi komórkę i zegarek. Sprawcy zostali ujęci jednak już nie przebywają w areszcie. Za tydzień mam sprawę w sądzie jako poszkodowany. Chciałbym dostać zadośćuczynienie za skradzione przedmioty w wysokości 500 zł od sprawców. Co muszę zrobić/napisać/gdzie/komu/do kiedy, aby na jednej rozprawie zasądzono jednocześnie karę dla bandytów i odszkodowanie dla mnie. To się chyba nazywa pozew adhezyjny. (lecz Nie znam się) Proszę o pomoc - nigdy nie byłęm w sądzie a na prawników mnie nie stać. Z poważaniem Andrzej. | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Witam,
---------------------musi Pan do sądu złożyć tzw. wniosek o naprawienie szkody - zwrot równowartości skradzionych rzeczy. Wniosek ten składa Pan do sądu na piśmie - tego sądu, który prowadzi sprawę. Ewentualnie może Pan ten wniosek złożyć ustnie - ma Pan na to czas maksymalnie do końca swojego przesłuchania jako świadka (pokrzywdzonego). wniosek ten sąd rozpozna wydając wyrok. Nie ma natomiast żadnego sposobu aby doprowadzić do tego, aby sąd ów wyrok wydał na pierwszej rozprawie. To zależy od sprawy - ile tam jest dowodów do przeprowadzenia itd. z poważaniem, Roland Szymczykiewicz Pomogłem? - kliknij proszę "pomógł".Polecam się - adwokat Roland Szymczykiewicz. Moja strona: www.szymczykiewicz.pl | ||
linki reklamowe | |
PS ów wniosek o naprawienie szkody to inny środek niż powództwo cywilne (adhezyjne) ale o tym samym finalnym skutku.
---------------------Jest jednak po prostu środek prostszy - wystarczy zgłosić żądanie i sprawa sama się toczy, a przy powóztwie adhezyjnym są różnego rodzaju formalne trudności (zasadniczo unika się go w procesach karnych). z poważaniem, Roland Szymczykiewicz Pomogłem? - kliknij proszę "pomógł".Polecam się - adwokat Roland Szymczykiewicz. Moja strona: www.szymczykiewicz.pl | ||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |