Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | mfilipinka | nieruchomosci_waw | zaneta1985 |

Witam.. Dokonałam zakupu torebki po 3 dniach spadła mi z paska, okazało sie że pasek długi załączony do torebki był wadliwy i sie odpinal, więc złozyłam reklamację 30.01.2012 z żądzniem wymieny na nowa lub zwrotu pieniedzy i reklamacja miała byc rozptrzona do 16.02.2012, poszłam dzis i Pani mnie poninformowała ze jeszcze nie jest rozpatrzona i mam zaczekac na telefon. Co w takiej sytuacji czy moge żadac zwrotu pieniędzy za zakup torebki? co mam zrobic, czy pismo jakies wystosowac do sklepu w którym dokonałam zakupu, bo nie bede teraz łaskawie czekac na pasek az mi naprawia.... | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
C.d. Dzisiaj otrzymałam telefon oczywiście po terminie reklamacji , że mam sie zgłosic do sklepu i odebrac torebke, że dostałam nosy paek do torebki. Poszłam po odbiór mojej torebki i w momencie kiedy juz miałam ja podpisac że jest wszystko ok, zobaczyłam, że na długości paska ok6cm wystaje materiał, nie jest zszyty jak pozostała część, więc poinformowałam sprzedawce że nie odbiore tego towaru bo jest wadliwy.... na co Pani mnie poinformowała ze w takim razie spiszemy nastepna reklamacje i znowu bede czekac kolejne 14 dni albo i dłużej, to oznajmiłam, że chce zwrot pieniedzy lub inna torebke nowa ze sklepu to ona ze mi odda 10zł zebym poszła sobie do szewca i oddała do naprawy, dodam że torebka kosztowała 99zł....i 3 dni po zakupie zepsuł sie pasek i od dnia zakupu miałam miałam ja 3 razy na sobie i torebka bedzie cały miesiac w reklamcji, paranoja jakas, jak mozna tak potraktowac klienta, co powinnam w tej sytuacji zrobic skoro sprzedawca nie chciał mi oddac pieniedzy ani wymienic na inna....w ostatecznosci spiała pani kolekjna reklamacje i mam czekac do 07.03.2012R a torebki dalej nie mam??????? Prosze o pomoc, czy jest jakis artykuł na podstawie którego sprzedawca powinien mi zwrócic koszta, czy może mi tak spisywac reklamacje i ja mam tak sobie czekać.... Aneta | |||
linki reklamowe | |
Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej
---------------------Art. 8 4.Jeżeli kupujący, z przyczyn określonych w ust. 1, nie może żądać naprawy ani wymiany albo jeżeli sprzedawca nie zdoła uczynić zadość takiemu żądaniu w odpowiednim czasie lub gdy naprawa albo wymiana narażałaby kupującego na znaczne niedogodności, ma on prawo domagać się stosownego obniżenia ceny albo odstąpić od umowy; od umowy nie może odstąpić, gdy niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jest nieistotna. Przy określaniu odpowiedniego czasu naprawy lub wymiany uwzględnia się rodzaj towaru i cel jego nabycia. Kodeks cywilny Art. 455. Jeżeli termin spełnienia świadczenia nie jest oznaczony ani nie wynika z właściwości zobowiązania, świadczenie powinno być spełnione niezwłocznie po wezwaniu dłużnika do wykonania. Art. 481. § 1. Jeżeli dłużnik opóźnia się ze spełnieniem świadczenia pieniężnego, wierzyciel może żądać odsetek za czas opóźnienia, chociażby nie poniósł żadnej szkody i chociażby opóźnienie było następstwem okoliczności, za które dłużnik odpowiedzialności nie ponosi. Art. 496. Jeżeli wskutek odstąpienia od umowy strony mają dokonać zwrotu świadczeń wzajemnych, każdej z nich przysługuje prawo zatrzymania, dopóki druga strona nie zaofiaruje zwrotu otrzymanego świadczenia albo nie zabezpieczy roszczenia o zwrot. Proszę złożyć oświadczenie o odstąpieniu od umowy ze względu na brak zadośćuczynienia roszczeniom reklamacyjnym w odpowiednim czasie i istotność wady i zażądać zwrotu ceny w terminie 7 dni pod rygorem naliczania odsetek ustawowych. Pozdrawiam. MW PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości. | ||
Dziękuje za informację. Czy ja w tej sytuacji mam teraz czekac do 7 marca az ta druga reklamacja bedzie rozpatrzona i żadać zwrotu gotówki w tym dniu? Czy mam napisac to oświadczenie o odstapieniu od umowy jeżeli torebka jest w tym czasie w reklamcji? Czy ewentualnie moge prości o wzór takiego pisma jak to ma wyglądać? Aneta | |||
Nie, nie musi Pani czekać na rozstrzygnięcie kolejnej reklamacji.
---------------------Pozdrawiam. MW PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości. | ||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |