Zadaj pytanie na forum
ZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | mfilipinka | nieruchomosci_waw | zaneta1985 |

Witam serdecznie! Dnia 7 lutego zakupiłem przez internet towar. Pieniążki wpłaciłem na podane konto i do tej pory nie otrzymałem przesyłki!! Kontakt z tą firmą jest tylko e-mailowy. Nie ma podanych żadnych numerów telefonów. wysłałem już kilka e-maili do tej firmy, ale nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. 7 luty - zamówienie towaru 8 luty - zaksięgowanie płatności 8 luty - wysyłka(niby)!! takie dane są na mojej stronie zamówienia. proszę o pomoc,co mam w takim przypadku zrobić!! Czekam na odpowiedź. Pozdrawiam Darek S. | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Ustawa o ochronie niektórych praw konsumentów
---------------------Art. 12. 1. Jeżeli strony nie umówiły się inaczej, przedsiębiorca powinien wykonać umowę zawartą na odległość najpóźniej w terminie trzydziestu dni po złożeniu przez konsumenta oświadczenia woli o zawarciu umowy. 2. Jeżeli przedsiębiorca nie może spełnić świadczenia z tego powodu, że przedmiot świadczenia nie jest dostępny, powinien niezwłocznie, najpóźniej jednak w terminie trzydziestu dni od zawarcia umowy, zawiadomić o tym konsumenta i zwrócić całą otrzymaną od niego sumę pieniężną. 3. W wypadku gdy przedsiębiorca nie może wykonać zobowiązania z powodu choćby przejściowej niemożności spełnienia świadczenia o właściwościach zamówionych przez konsumenta, przedsiębiorca może, jeżeli zawarto takie zastrzeżenie w umowie, zwolnić się z zobowiązania przez spełnienie świadczenia zastępczego, odpowiadającego tej samej jakości i przeznaczeniu oraz za tę samą cenę lub wynagrodzenie, informując zarazem konsumenta na piśmie o jego prawie nieprzyjęcia tego świadczenia i odstąpienia od umowy, ze zwrotem rzeczy na koszt przedsiębiorcy. 4. W wypadku, o którym mowa w ust. 3, konsument ma prawo odstąpić od umowy w sposób i na zasadach określonych w art. 7. Zwrot rzeczy następuje w takim wypadku na koszt przedsiębiorcy. Kodeks cywilny Art. 491. § 1. Jeżeli jedna ze stron dopuszcza się zwłoki w wykonaniu zobowiązania z umowy wzajemnej, druga strona może wyznaczyć jej odpowiedni dodatkowy termin do wykonania z zagrożeniem, iż w razie bezskutecznego upływu wyznaczonego terminu będzie uprawniona do odstąpienia od umowy. Może również bądź bez wyznaczenia terminu dodatkowego, bądź też po jego bezskutecznym upływie żądać wykonania zobowiązania i naprawienia szkody wynikłej ze zwłoki. Art. 455. Jeżeli termin spełnienia świadczenia nie jest oznaczony ani nie wynika z właściwości zobowiązania, świadczenie powinno być spełnione niezwłocznie po wezwaniu dłużnika do wykonania. Art. 481. § 1. Jeżeli dłużnik opóźnia się ze spełnieniem świadczenia pieniężnego, wierzyciel może żądać odsetek za czas opóźnienia, chociażby nie poniósł żadnej szkody i chociażby opóźnienie było następstwem okoliczności, za które dłużnik odpowiedzialności nie ponosi. Jeżeli innego terminu nie wskazano w regulaminie sklepu, to zamówienie powinno zostać zrealizowane w terminie 30 dni. Po upływie terminu do realizacji zamówienia można wyznaczyć sprzedawcy dodatkowy termin do wydania towaru pod rygorem odstąpienia od umowy i żądania zwrotu uiszczonej ceny. Jeśli termin nie zostanie zachowany, to należy złożyć oświadczenie o odstąpienie od umowy zakupu i zażądać zwrotu ceny w wyznaczonym terminie pod rygorem naliczania odsetek ustawowych. Pozdrawiam. MW PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości. | ||
linki reklamowe | |
~slupek71 89.228.*.* |
Witam i dziękuję za odzew. Ja rozumiem to co Pan napisał,ale do kogo mam napisać e-mail skoro na żadne nie odpowiadają, a wysłałem już 5-6 e-maili. A może zgłosić się na policję i złożyć zawiadomienie o oszustwie? Pozdrawiam Darek S. | ||
Proszę wysłać pismo pocztą za potwierdzeniem odbioru na adres siedziby firmy.
---------------------Brak odzewu na takie pismo może być argumentem dla Policji do wszczęcia postępowania w sprawie oszustwa, choć co do zasady tego rodzaju sprawy należą do kategorii spraw cywilnych a nie karnych. Pozdrawiam. MW PS Nie odpowiadam na prywatne wiadomości. | ||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |
| dukeaecc | mfilipinka | nieruchomosci_waw | zaneta1985 |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |